Receptneked.hu

www.receptneked.hu

facebook.com/receptneked

Habos mákos recept

QR kód - Nézd meg mobilon Nézd meg mobilon

A tésztához

  • 30 dkg finomliszt
  • 20 dkg margarin
  • 8 dkg porcukor
  • 2 csomag vaníliás cukor
  • 1 kávéskanál sütőpor
  • 1 csipet só
  • 1 db citrom reszelt héja
  • 1 db tojássárgája
  • 2 evőkanál tejföl

A töltelékhez

  • 0,5 dl rum
  • 5 dkg mazsola
  • 500 g őszibarack befőtt
  • 5 dkg margarin
  • 6 db tojás
  • 50 g porcukor (a tojásfehérjéhez )
  • 50 g porcukor (a tojássárgákhoz)
  • 1 db citrom reszelt héja
  • 0,5 kávéskanál őrölt szegfűszeg
  • 0,5 kávéskanál fahéj
  • 30 dkg darált mák
  • 3-4 evőkanál zsemlemorzsa

A habhoz

  • 2 kávéskanál citromlé
  • 4 db tojásfehérje
  • 20 dkg porcukor
Habos mákos

Elkészítése

A tészta hozzávalóit összegyúrjuk, majd folpackba csomagolva egy órára a hűtőszekrénybe tesszük. Az őszibarackokat körülbelül 2 cm-es darabokra vágjuk, és a margarint felolvasztjuk. Egy 20×30 cm-es tepsit kibélelünk sütőpapírral, és a sütőt előmelegítjük 180 fokra. A tésztát kinyújtjuk a tepsi méretére, majd beleterítjük, lenyomkodjuk, és villával megszurkáljuk. A tepsit a sütő középső rácsára helyezzük, és a tésztát 10 percig sütjük.

A mazsolát rummal meglocsoljuk, hogy átpuhuljon. Eközben a tojásokat szétválasztjuk. A tojásfehérjéket egy csipet sóval kemény habbá verjük, majd fokozatosan hozzáadunk 5 dkg cukrot, és tovább verjük, amíg kemény habot kapunk. A tojássárgákat 5 dkg porcukorral fehéredésig keverjük, majd hozzáadjuk a langyos margarint, a reszelt citromhéjat és a fűszereket. Ezután kanalanként váltogatva beleforgatjuk a tojásfehérje habját és a mákot, végül a rummal együtt belekeverjük a mazsolát.

Az elősütött tésztát megszórjuk zsemlemorzsával, majd eloszlatjuk rajta az őszibarackot. Erre rásimítjuk a mákos krémet, majd visszatesszük a sütőbe, és készre sütjük. Tűpróbával ellenőrizzük, hogy átsült-e.

A hab hozzávalóit keményre verjük, majd a forró sütemény tetejére simítjuk. Villával megcifrázzuk, vagy csillagcsövű habzsákba töltve csigaalakzatban a tészta tetejére nyomjuk. A sütit visszatesszük a sütőbe, és további 8-10 percig sütjük, amíg enyhén megpirul.

Tálalhatjuk rumsodóval vagy pikáns lekvárral. Az elkészítés egyszerű, és a végeredmény igazán megéri a fáradozást.

https://receptneked.wps.hu/edes-sutemenyek/habos-makos-2/