Receptneked.hu

www.receptneked.hu

facebook.com/receptneked

Habos-mákos recept

QR kód - Nézd meg mobilon Nézd meg mobilon

Tészta

  • 25 dkg finomliszt
  • 10 dkg margarin
  • 2 evőkanál porcukor
  • 1 csomag sütőpor
  • 4 db tojássárgája
  • 1-2 evőkanál tejföl (amennyit a tészta felvesz )

Töltelék

  • 40 dkg darált mák
  • kb 1 dl tej
  • 2 csomag vaníliás cukor
  • kevés citromlé
  • 1 kis üveg gyümölcslekvár
  • 10 dkg cukor

Tetejére

  • 4 db tojásfehérje (habbá vere )
  • 30 dkg porcukor
  • 2 csomag vaníliás cukor
  • kevés citromlé

Elkészítése

A tészta hozzávalóit összegyúrjuk, és 32×32 cm-es lappá nyújtjuk. Zsírozott, lisztezett tepsibe helyezzük, és 180 fokos sütőben 5-7 percig elősütjük.

A töltelékhez a darált mákot kevés tejjel összekeverjük és puhára főzzük. Ha kihűlt, hozzáadjuk a vaníliás cukrot, a kristálycukrot és kevés citromlevet. Alaposan elkeverjük.

Az elősütött tésztát kivesszük a sütőből, megkenjük egyenletesen a lekvárral, majd rásimítjuk a máktölteléket. Visszatesszük a sütőbe, és 5-8 percig tovább sütjük.

Közben a tojásfehérjéket kemény habbá verjük. Fokozatosan hozzáadjuk a porcukrot, a vaníliás cukrot és kevés citromlevet, majd addig verjük, amíg a hab jó kemény és fényes lesz.

Amikor a mák már kissé megsült a tésztán, a habot kanalanként a tetejére tesszük, és egyenletesen elsimítjuk. A süteményt visszatesszük a sütőbe, és néhány percig sütjük, amíg a hab enyhén megszilárdul és világos színt kap.

https://receptneked.wps.hu/edes-sutemenyek/habos-makos-3/