Nincs megjeleníthető értesítés
A kiválasztott alapanyagokat hozzáadtuk a bevásárlólistához.
A hozzáadás sikertelen.
Nincs kiválasztva hozzávaló.

Sütemény receptek

Hagyományos kenyér házilag

Értékelés:
1 Csillag2 Csillag3 Csillag4 Csillag5 CsillagLoading...
Megosztás:

Hozzávalók: 1 kg sima liszt (BL-55) 1 db budafoki élesztő (5dkg-os) 1 tk só langyos víz Elkészítése: Egy nagyobb tálban elkeverjük a lisztet a sóval és egyszer átszitáljuk az egészet. A liszt közepébe készítünk egy kisebb mélyedést, belemorzsoljuk az élesztőt, amire ráöntünk egy kevés langyos vizet. Pár perc múlva az élesztő akcióba lendül, s miután […]

Elkészítési idő:
90 perc
Mennyiség:
5 adag
pontycomb
Beküldte: 2016.05.02.

Elkészítése

Hozzávalók:

  • 1 kg sima liszt (BL-55)
  • 1 db budafoki élesztő (5dkg-os)
  • 1 tk só
  • langyos víz


Elkészítése:

Egy nagyobb tálban elkeverjük a lisztet a sóval és egyszer átszitáljuk az egészet.

A liszt közepébe készítünk egy kisebb mélyedést, belemorzsoljuk az élesztőt, amire ráöntünk egy kevés langyos vizet.

Pár perc múlva az élesztő akcióba lendül, s miután feloldódott, további kis adagokban langyos vizet hozzáadva összekeverjük, majd egy lágy, de nem ragadós, szép homogén tésztagombóccá gyúrjuk.

Egy tálban letakarva 1 órán át pihentetjük, ill. kelesztjük.

Ezután enyhén lisztezett deszkára téve a megkelt gombócot ismét átgyúrjuk (össze fog esni!) és egy szép kis hosszúkás kenyér formát hengerelünk,- ill. formázunk belőle.

Egy tepsit kibélelünk sütőpapírral és beletesszük a tésztát, majd ezután meleg, huzatmentes helyen még fél órát hagyjuk kelni.

A sütőt előmelegítjük 190 fokra.

Az utolsó fázisban egy éles késsel ízlés szerint bevágjuk a kenyér tetejét. Lehet a szokásos csíkozással, kereszttel, ill búzakalász mintára (azaz megáldjuk a kenyeret), majd ezután nagyon enyhén egy pici lisztet szitálunk a tetejére és betesszük a sütőbe.

1 óra elteltével kivesszük a kenyeret, és egy langyos vízzel töltött házi spricnivel ráviszünk 2-3 fújást majd visszatesszük még kb. 10 percre a sülni.

Miután elkészült a kenyér, rácsra tesszük és hagyjuk kihűlni, persze ha kibírjuk, hogy a ropogós sarkát nem dézsmáljuk meg mindjárt forrón! 🙂

[box style=”info”]Nagyon sokszor sütök kenyeret, sokféle lisztet kipróbáltam már, a legjobb alapanyag erre a célra a “nagyi titka” család BL-55 terméke! Nekem az vált be![/box]

Oszd meg velünk, hogy milyen lett!

Alkategóriák:
pontycomb
Nézd meg a feltöltő többi receptjét is