Receptneked.hu

www.receptneked.hu

facebook.com/receptneked

Teljes kiőrlésű kalács recept

QR kód - Nézd meg mobilon Nézd meg mobilon

Tészta:

  • 40 dkg teljes kiőrlésű búzaliszt
  • 2 dkg friss élesztő
  • 1 tojás
  • 0,5 dl kókuszolaj
  • 3 dl mandulatej (kb, lehet hogy 2 is elég lesz)
  • 10 dkg xilit (barna cukor (mézet is tehetünk bele) ízlés szerint, ki milyen édesre szeretné a kalácsot)
  • 5 dkg mazsola

Tetejére:

  • 1 tojás

Elkészítése

A teljeskiörlésű búzalisztet egy mély tálba helyezzük és a közepébe kis mélyedést készítünk.

Az élesztőt kevés langyos, édesített mandulatejben elkeverjük és pár percet várunk, majd beleöntjük a liszt mélyedésébe és kevés lisztet keverünk hozzá.

Ezután a maradék mandulatejet meglangyosítjuk, majd a habosra felvert tojást hozzákeverjük, majd a liszthez adjuk ezt is.

A mazsolát célszerű már az elején megmosni és 5 pecig langyos, édes vízben áztatni, majd a lisztre szórni (előtte szűrjük le!!).

Ezután megkezdjük a dagasztást, közben a kókuszolajat fokozatosan a tésztához adagoljuk és bedolgozzuk. Ha a tészta elválik a táltól és hólyagos lesz, befejezhetjük a dagasztást.

A tésztát cipó alakúra formázzuk és megszórjuk liszttel, majd 35-50 percig kelni hagyjuk.

A megkelt tésztát gyúródeszkára borítjuk, átgyúrjuk, majd három részre osztjuk.

Kis cipókat készítünk a tésztadarabokból, majd rudakat formázunk belőlük és megfonjuk as tésztát, végül a tetejét lekenjük tojással. Ettől szép fényes, sárgás színű lesz.

Előmelegített, nem túl forró sütőbe tesszük, 25-30 percig 160 fokon sütjük amíg a teteje szép piroskás nem lesz.

https://receptneked.wps.hu/edes-sutemenyek/hagyomanyos-teljes-kiorlesu-kalacs-recept-i-szivos-anita-i/