Receptneked.hu

www.receptneked.hu

facebook.com/receptneked

Hájas sütemények recept

QR kód - Nézd meg mobilon Nézd meg mobilon

Tésztához

  • 50 dkg finomliszt
  • 2 db tojássárgája
  • 1 evőkanál tejföl
  • 1 evőkanál 10%-os ecet
  • 1,5 dl víz (langyos, sós)

A hájhoz

  • 40 dkg darált háj
  • 25 dkg finomliszt
  • 1 evőkanál rum

Elkészítése

A hájat alaposan összedolgozzuk a liszttel és a rummal, hogy sima állagú keveréket kapjunk. A tésztához szükséges hozzávalókat szintén összegyúrjuk, majd kicsit pihentetjük. Ezután a tésztát vékonyra kinyújtjuk, és a háj harmadát egyenletesen rákenjük. A tésztát összehajtogatjuk, és hűvös helyen 20 percig pihentetjük.

A pihentetés után ismét kinyújtjuk a tésztát, rákenjük a megmaradt háj felét, majd újra összehajtogatjuk és pihentetjük. Végül megismételjük a folyamatot a maradék hájjal is: kinyújtjuk, rákenjük, összehajtjuk és hagyjuk pihenni.

A tésztát utoljára kinyújtjuk körülbelül 3-4 mm vastagra, majd tetszés szerint megtöltjük. Mi diótöltelékkel és baracklekvárral töltöttük meg.

Ezen kívül fahéjas almás rózsákat is készítettünk muffin sütőben. Ehhez egy almát vékony szeletekre vágtunk héjastul, majd vízben cukorral, fahéjjal és citromlével ízesítve rövid ideig pároltunk, hogy hajlíthatóvá váljanak. A tésztából csíkokat vágtunk, megszórtuk fahéjas kristálycukorral, az alma szeleteket ráhelyeztük, majd felcsavartuk. A rózsákat olajozott muffin formába tettük, és 200 fokra előmelegített sütőben aranybarnára sütöttük.

A megsült süteményeket vaníliás porcukorral megszórtuk. A tésztából sós süteményeket is készíthetünk, például sajtos vagy sós rudakat. Jó étvágyat kívánunk!

https://receptneked.wps.hu/edes-sutemenyek/hajas-sutemenyek-2/