Elkészítése
Hájas tészta
A hájat 10 dkg liszttel alaposan eldolgozzuk, majd hűtőbe tesszük. A maradék lisztből és a többi hozzávalóból rétestésztát készítünk, amelyet 15 percig pihentetünk.
A tésztát vékonyra kinyújtjuk, majd a lisztes hájat egyenletesen rákenjük. Az egészet felcsavarjuk, sodrófával kissé ellapítjuk, téglalap alakúra nyújtjuk, és négyszeresére összehajtjuk. Hideg helyre tesszük, majd 20 percenként háromszor megismételjük a hajtogatást, először négyszeresére, majd háromszorosára, végül kettőbe hajtjuk.
Krémes
A tészta 1/3 részét levágjuk, majd megfelezzük. A lapokat vékonyra nyújtjuk, és sütőpapírral bélelt tepsiben egyenként megsütjük. Sütés előtt villával megszurkáljuk, hogy ne hólyagosodjon fel.
A krém elkészítéséhez a tojásfehérjéket 5 dkg cukorral kemény habbá verjük.
A lisztet, a tojássárgájákat, a vaníliás cukrot, 10 dkg cukrot és 3 dl tejet csomómentesre keverjük. A maradék 3 dl tejet felforraljuk, majd folyamatos keverés mellett hozzáöntjük a tojássárgás keveréket. Alacsony lángon addig főzzük, amíg besűrűsödik, és elválik az edény falától.
Levesszük a tűzről, és apránként beleforgatjuk a keményre vert tojáshabot. Ezután visszatesszük a tűzhelyre, és 1 perc alatt kézi botmixerrel simára keverjük.
A krémet az alsó tésztalapra kenjük, vizes késsel elsimítjuk, majd a másik lappal befedjük. Hagyjuk megdermedni, majd fűrészes élű késsel szeletekre vágjuk. Tálalás előtt vaníliás porcukorral meghintjük.
Lekváros virág
A tésztát kinyújtjuk, és közepes méretű szaggatóval kiszúrjuk. Minden második korong közepét egy kisebb formával kiszúrjuk, így kapunk egy gyűrűt.
A teljes korongokat megkenjük egy kevés vízzel, majd ráfektetjük a kiszúrt gyűrűket.
Előmelegített sütőben világosra sütjük, majd porcukorral meghintjük, és a közepét savanykás lekvárral töltjük meg.
