Receptneked.hu

www.receptneked.hu

facebook.com/receptneked

Hamis hájas lekvárral recept

QR kód - Nézd meg mobilon Nézd meg mobilon

Tésztához

  • 40 dkg finomliszt
  • 20 dkg vaj (puha)
  • 1,5 dkg élesztő
  • 1 dl tej
  • 1 dl szénsavas ásványvíz (kb)
  • 1 evőkanál tejföl
  • csipet só
  • 1 teáskanál cukor

Töltelékhez és szóráshoz

  • ízlés szerinti lekvár
  • 2 marék apróra vágott dió
  • 2 evőkanál kristálycukor
  • 1 tojás a kenéshez

Elkészítése

A langyos, cukros tejbe morzsoljuk bele az élesztőt és pár perc alatt futtassuk fel.

A lisztet keverjük össze egy nagyobb csipet sóval, majd a közepébe készítsünk egy mélyedést.

Ezután kanalazzuk a mélyedésbe a tejfölt, adjuk hozzá az egész tojást, öntsük hozzá a felfuttatott élesztőt és a szénsavas ásványvizet, keverjük össze, majd gyúrjuk össze és dagasszuk, hogy egy könnyen nyújtható tésztát kapjunk (én az ásványvizet két részletben adtam hozzá, nehogy túl lágy legyen a tészta).

A bedagasztott tésztát ezután lisztezett felületen nyújtsuk ki jó ujjnyi vastagra, majd egyenletesen kenjük meg a puha vajjal.

Ezután tekerjük fel mint a bejglit, hajtsuk be a feléig jobbról és balról a tésztát, kissé lapogassuk el, majd langyos helyen, egy óra alatt kelesszük a duplájára.

Amikor a tészta megkelt, lisztezett felületen nyújtsuk ki szintén ujjnyi vastagra, majd ízlés szerinti méretűre vágjuk fel.

Ezután minden tészta közepére tegyünk egy kiskanál ízlés szerinti lekvárt, majd a kimaradó tésztarészt hajtsuk rá és a széleket nyomkodjuk le, hogy sütés közben ne nyíljon szét.

Az apróra vágott diót keverjük össze a kristálycukorral. A tojás üssük bele egy tálkába, majd villával kissé verjük fel. Egy nagyobb tepsit béleljünk ki sütőpapírral.

A megtöltött tésztát kenjük le a felvert tojással, majd szórjuk meg a cukros-dióval és tegyük egymástól kicsit távolabb a sütőpapírral kibélelt tepsire.

Ezután szobahőmérsékleten 30 perc alatt kelesszük újra.

Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten kb 30 perc alatt süssük szép pirosra.

A sütőből kivéve a tepsiben hagyjuk kihűlni.

https://receptneked.wps.hu/edes-sutemenyek/hamis-hajas-lekvarral/