Receptneked.hu

www.receptneked.hu

facebook.com/receptneked

Hatlapos recept

QR kód - Nézd meg mobilon Nézd meg mobilon

A tésztához

  • 30 dkg rétesliszt
  • 30 dkg finomliszt
  • 8 dkg zsír
  • 10 dkg porcukor
  • 2 db tojás
  • 1 csomag szalalkáli (15 gr)
  • 1 dl tej
  • 1 evőkanál olvasztott méz (a méz el is maradhat, de finomabb, lesz mézzel)

A krémhez

  • 30 dkg cukor
  • 2 dl víz
  • 1 liter tej
  • 6 evőkanál rétesliszt
  • 3 db tojás
  • 5 dkg kakaópor
  • 25 dkg margarin
  • 1 csomag vaníliás cukor

Elkészítése

A tésztához a forró tejben felfuttatjuk a szalalkálit, majd hozzáadjuk a búzalisztet, a réteslisztet, a zsírt, a porcukrot, a tojást és a mézet. Annyi tejet adunk hozzá, hogy könnyen gyúrható, nyújtható tésztát kapjunk. Az egészet alaposan összegyúrjuk, majd fél órára pihentetjük.

Pihentetés után a tésztát hat egyforma cipóra osztjuk. A cipókat vékonyra, körülbelül 4-5 mm vastag lapokká nyújtjuk. A lapokat lisztezett vagy sütőpapírral bélelt tepsiben, előmelegített sütőben, 180 fokon világosra sütjük (kb. 10-12 perc alatt kész, de sütőnként eltérő lehet az idő, ezért érdemes figyelni). A sütés közben felhólyagosodott lapok miatt nem kell aggódni, és bár a tészta kemény lesz, a töltelék hatására meg fog puhulni.

A töltelékhez a kristálycukrot serpenyőben aranyszínűre pirítjuk, majd felöntjük 2 dl vízzel, és addig kevergetjük, amíg a cukor teljesen feloldódik. Egy másik edényben 1 liter tejben elkeverjük a tojásokat, a réteslisztet és a kakaót, majd ezt a keveréket a pirított cukorhoz adjuk. Az egészet sűrűre főzzük. Még forrón belekeverjük a margarint és a vaníliás cukrot.

A langyos krémmel megtöltjük a kihűlt tésztalapokat, rétegezve őket. A tetejét vékonyan megkenjük olvasztott vajjal, majd vastagon megszórjuk porcukorral. A süteményt másnap szeleteljük, hogy a tésztalapok megfelelően megpuhuljanak a tölteléktől.

Tepsi méret: 24*39 cm

https://receptneked.wps.hu/edes-sutemenyek/hatlapos-2/