Elkészítése
Tészta elkészítése
Az élesztőt kevés cukros, hideg tejbe morzsoljuk, csak elkeverjük, nem futtatjuk fel. A lisztben elmorzsoljuk a margarint, a porcukrot és a csipet sót. Hozzáadjuk a tojássárgáját, a maradék tejet és az élesztős tejet, majd gyors mozdulatokkal összegyúrjuk. A tésztát lefóliázva legalább 1 órára a hűtőbe tesszük pihenni. (Akár előző nap is elkészíthető, ilyenkor sütés előtt át kell gyúrni.)
Töltelék elkészítése
A vizet a cukorral, a mézzel és a mazsolával felforraljuk. Ezután belekeverjük a darált diót, a kekszmorzsát és ízlés szerint a reszelt citromhéjat. A tölteléket teljesen kihűtjük, mielőtt a tésztába kerül.
Formázás és sütés
A pihentetett tésztát lisztezett felületen 2–3 mm vastagra nyújtjuk. Közepes méretű pogácsaszaggatóval korongokat szúrunk ki belőle. A közepére kisebb henger alakú tölteléket teszünk, majd a tésztát kifli formára hajtjuk. Másik módszerként a tésztát csíkokra, majd háromszögekre vághatjuk, és úgy formázhatjuk kiflivé.
A kifliket sütőpapíros tepsire rakjuk, tojással nem kenjük le, és 180 °C-ra előmelegített sütőben kb. 15–20 perc alatt megsütjük. Akkor jó, ha a kiflik világosak maradnak, és csak enyhén színesednek a szélek.
Bevonás
A frissen sült kifliket még melegen vaníliás porcukorral összekevert porcukorba forgatjuk, hogy szép fehér réteget kapjanak.
Tipp
A hókiflit más töltelékkel is elkészíthetjük, például darált mákkal vagy gesztenyével. Tároláskor fémdobozban napokig friss marad, sőt az ízek összeérése után még finomabb lesz.

