Receptneked.hu

www.receptneked.hu

facebook.com/receptneked

Hókifli recept

QR kód - Nézd meg mobilon Nézd meg mobilon

Tészta

  • 50 dkg finomliszt
  • 20 dkg margarin
  • 10 dkg porcukor
  • 1 csipet só
  • 2 dkg élesztő
  • 1 dl tej
  • 1 db tojássárgája

Töltelék

  • 6 dkg cukor
  • 1,5 dkg méz
  • 0,5 dl víz
  • 15 dkg darált dió
  • 2 dkg darált keksz
  • mazsola

Elkészítése

Tészta elkészítése

Az élesztőt kevés cukros, hideg tejbe morzsoljuk, csak elkeverjük, nem futtatjuk fel. A lisztben elmorzsoljuk a margarint, a porcukrot és a csipet sót. Hozzáadjuk a tojássárgáját, a maradék tejet és az élesztős tejet, majd gyors mozdulatokkal összegyúrjuk. A tésztát lefóliázva legalább 1 órára a hűtőbe tesszük pihenni. (Akár előző nap is elkészíthető, ilyenkor sütés előtt át kell gyúrni.)

Töltelék elkészítése

A vizet a cukorral, a mézzel és a mazsolával felforraljuk. Ezután belekeverjük a darált diót, a kekszmorzsát és ízlés szerint a reszelt citromhéjat. A tölteléket teljesen kihűtjük, mielőtt a tésztába kerül.

Formázás és sütés

A pihentetett tésztát lisztezett felületen 2–3 mm vastagra nyújtjuk. Közepes méretű pogácsaszaggatóval korongokat szúrunk ki belőle. A közepére kisebb henger alakú tölteléket teszünk, majd a tésztát kifli formára hajtjuk. Másik módszerként a tésztát csíkokra, majd háromszögekre vághatjuk, és úgy formázhatjuk kiflivé.

A kifliket sütőpapíros tepsire rakjuk, tojással nem kenjük le, és 180 °C-ra előmelegített sütőben kb. 15–20 perc alatt megsütjük. Akkor jó, ha a kiflik világosak maradnak, és csak enyhén színesednek a szélek.

Bevonás

A frissen sült kifliket még melegen vaníliás porcukorral összekevert porcukorba forgatjuk, hogy szép fehér réteget kapjanak.

Tipp

A hókiflit más töltelékkel is elkészíthetjük, például darált mákkal vagy gesztenyével. Tároláskor fémdobozban napokig friss marad, sőt az ízek összeérése után még finomabb lesz.

https://receptneked.wps.hu/edes-sutemenyek/hokifli-3/