Nincs megjeleníthető értesítés
A kiválasztott alapanyagokat hozzáadtuk a bevásárlólistához.
A hozzáadás sikertelen.
Nincs kiválasztva hozzávaló.
Értékelés:
1 Csillag2 Csillag3 Csillag4 Csillag5 CsillagLoading...
Megosztás:

Hozzávalók: Tésztához: 3 tojás 30 dkg cukor 5 ek tej 2 dkg szalalkáli 5 csapott ek zsír felolvasztva 75 dkg finomliszt csipet só 2-3 csapott ek tejföl Krémhez: 6 ek liszt 8 dl tej 4 tojás 1 tasak vaníliás cukor 4 ek cukor 20 dkg porcukor 20 dkg margarin Tetejére: 5 dkg étcsokoládé 1 tk […]

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
120 perc
Mennyiség:
10 adag
Mennyibe kerül?
Megfizethető
Andrea Papikné Veress
Beküldte: 2015.03.01.

Elkészítése

Hozzávalók:
Tésztához:

  • 3 tojás
  • 30 dkg cukor
  • 5 ek tej
  • 2 dkg szalalkáli
  • 5 csapott ek zsír felolvasztva
  • 75 dkg finomliszt
  • csipet só
  • 2-3 csapott ek tejföl

Krémhez:

  • 6 ek liszt
  • 8 dl tej
  • 4 tojás
  • 1 tasak vaníliás cukor
  • 4 ek cukor
  • 20 dkg porcukor
  • 20 dkg margarin

Tetejére:

  • 5 dkg étcsokoládé
  • 1 tk olaj


Elkészítése:

A szalalkálit jól elkeverjük a tejben és hagyjuk kicsit feloldódni. A tojásokat a cukorral habosra keverjük, majd hozzáadjuk a felolvasztott zsírt és a szalagárés tejet. Jól összekeverjük és lefedve a hűtőbe rakjuk egy éjszakára.
Másnap hozzáadunk egy csipet sót, a lisztet és kézzel elkezdjük összedolgozni. Ha nem állna össze a tészta, akkor fokozatosan hozzáadunk egy kevés tejfölt. A tészta linzer lágyságú lesz.

Lisztezett felületen kb 3-4 mm vastagra nyújtjuk (én a masszát két részre vettem és két részletben végeztem a nyújtást, hogy kényelmesebben elférjek a felületen), majd egy lisztbe mártott 4 cm-es pogácsa szaggatóval kiszúrjuk a korongokat.

Sütőpapírral bélelt tepsibe helyezzük, köztük kevés helyet helyet hagyva. Inkább felfelé fognak nőni, de szélesednek is sütés közben. Előmelegített sütőben 180 fokon hőlégkeveréssel 10 perc alatt megsütjük, majd hagyjuk teljesen kihűlni.

A krémhez a lisztet csomómentesre keverjük kevés tejjel, majd egyenként hozzáadjuk a tojásokat, a vaníliát és a cukrot, majd a maradék tejjel simára keverjük. Mérsékelt lángon sűrűre főzzük. Amíg hűl, a porcukrot habosra keverjük a margarinnal. Ha a főzött krém is kihűlt, összekeverjük a porcukros résszel.

Egy habzsák segítségével kb 1 púpos evőkanálnyi krémmel összeragasztunk két tallért.

A csokoládét az olajjal forró vízgőz felett felolvasztjuk és a fánkok tetejét becsíkozzuk vele (erre egyszerűen egy evőkanalat használtam, belemártottam a csokiba és hagytam a csokit lecsorogni, miközben az egymás mellé fektetett fánkok felett oda-vissza húzogattam a kanalat).
[box style=”info”]Ez egy nagyon érdekes sütemény, ami tulajdonképpen csak a formájában hasonlít a fánkhoz. Két nap alatt két alkalommal sütöttem meg. Igaz, hogy picit időigényes az elkészítése, de valóban egy nagy adag és igazán finom, mutatós édesség.
A leírt mennyiségből 35 db fánk született, de bőven maradt krém. Ezért érdemes a krémet mondjuk felezni vagy csak kétharmad mennyiséget készíteni. A megtöltött fánkok még kemények, ezért ajánlatos legalább egy éjszakát hagyni puhulni, mert a tészta a krémet magába szívja, így lesz puha, omlós.
Az elkészítési idő nem tartalmazza a pihentetés idejét.[/box]

Oszd meg velünk, hogy milyen lett!

Alkategóriák:
Alkalom: Vasárnapi receptek Konyha: Magyar Évszak: Egész évben Ár: Megfizethető Gyakorlat: Haladóknak Fogás: Desszert
Andrea Papikné Veress
Nézd meg a feltöltő többi receptjét is