Receptneked.hu

www.receptneked.hu

facebook.com/receptneked

Jugoszláv csoki szelet recept

QR kód - Nézd meg mobilon Nézd meg mobilon

Tésztához

  • 5 db tojás
  • 20 dkg cukor
  • 20 dkg liszt
  • 10 dkg darált dió
  • 0,5 evőkanál őrölt kávé
  • 5 evőkanál étolaj
  • 1 teáskanál sütőpor
  • 1 csipet só

Krémhez

  • 6 dl tej
  • 2 csomag vaníliaízű pudingpor
  • 2 evőkanál finomliszt
  • 15 dkg cukor
  • 2 csomag vaníliás cukor
  • 15 dkg vaj
  • 2 evőkanál kakaópor
  • 0,5 dl rum

Mázhoz

  • 10 dkg étcsokoládé (vagy tortabevonó )
  • 1 evőkanál étolaj

Elkészítése

Tészta elkészítése

A tojások fehérjét a sóval kemény habbá verjük, majd fokozatosan hozzáadjuk a cukrot és tovább verjük. Belekeverjük a tojássárgákat, a sütőport és az étolajat, majd csak addig keverjük, amíg egynemű lesz. Ezután fakanállal, óvatos mozdulatokkal a habba forgatjuk a lisztet, a darált diót és az őrölt kávét. A masszát egy kivajazott, lisztezett nagy gáztepsibe (35×35 cm) simítjuk, és tűpróbáig sütjük. Hagyjuk teljesen kihűlni.

Krém elkészítése

A pudingport összekeverjük a liszttel, majd a tejjel sűrűre főzzük. Forrón hozzáadjuk a cukrot, és teljesen kihűtjük. A kihűlt pudingot habosra keverjük a puha vajjal, a vaníliás cukorral, a kakaóporral és a rummal. A krémet a kihűlt piskótára kenjük.

Máz elkészítése

Az étcsokoládét vagy tortabevonót gőz fölött az olajjal együtt felolvasztjuk, majd egyenletesen a krém tetejére simítjuk.

Dermesztés és tálalás

A süteményt szeletelés előtt legalább egy éjszakán át hűvös helyen dermesztjük, hogy szépen szeletelhető legyen.

Tipp

Ha még gazdagabb ízvilágot szeretnénk, a krémbe tehetünk apróra vágott kandírozott narancshéjat vagy durvára darabolt étcsokit. A rum helyett rumaromát is használhatunk, így gyerekbarát változat készíthető. Ünnepi alkalmakra a tetejét díszíthetjük dióval vagy csokiforgáccsal.

https://receptneked.wps.hu/edes-sutemenyek/jugoszlav-csoki-szelet/