Elkészítése
A langyos tejben elkeverjük a cukrot, majd belemorzsoljuk az élesztőt, és hagyjuk felfutni. A lisztet, az olajat és a sót egy tálba mérjük, majd hozzáöntjük a felfutott élesztőt. Az egészet alaposan összedolgozzuk, és addig dagasztjuk, amíg rugalmas tésztát nem kapunk. Letakarva, langyos helyen kb. 1 órát kelesztjük, amíg a duplájára nő.
Töltelék és formázás
A megkelt tésztát ujjnyi vastagra kinyújtjuk, vékonyan megkenjük olajjal, majd rászórjuk a kakaóporból, porcukorból és lisztből összekevert tölteléket. A tetejét ismét meglocsoljuk kevés olajjal. Szorosan feltekerjük, a tetejét megkenjük felvert tojással, majd késsel megszurkáljuk, hogy a gőz távozni tudjon.
Sütés
A kalácsot sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük, és további 15 percig kelesztjük. Előmelegített sütőben, 160 °C-on aranybarnára sütjük.
Tipp
A kakaós tölteléket feldobhatjuk kevés fahéjjal vagy vaníliás cukorral, így különlegesebb ízt kap a kalács. Ha szeretjük a dúsabb édességeket, a kakaós rétegbe szórhatunk apróra vágott diót vagy csokoládédarabokat is.

