Receptneked.hu

www.receptneked.hu

facebook.com/receptneked

Kakaós kalács recept

QR kód - Nézd meg mobilon Nézd meg mobilon

Hozzávalók

  • 250 g liszt
  • 80 ml olaj
  • 1 db tojás (a kenéshez )
  • 120 ml tej
  • 15 g élesztő
  • 1 evőkanál cukor
  • 1 csipet só

Töltelék

  • 3 evőkanál kakaópor
  • 3 evőkanál porcukor
  • 2 evőkanál finomliszt

Elkészítése

A langyos tejben elkeverjük a cukrot, majd belemorzsoljuk az élesztőt, és hagyjuk felfutni. A lisztet, az olajat és a sót egy tálba mérjük, majd hozzáöntjük a felfutott élesztőt. Az egészet alaposan összedolgozzuk, és addig dagasztjuk, amíg rugalmas tésztát nem kapunk. Letakarva, langyos helyen kb. 1 órát kelesztjük, amíg a duplájára nő.

Töltelék és formázás

A megkelt tésztát ujjnyi vastagra kinyújtjuk, vékonyan megkenjük olajjal, majd rászórjuk a kakaóporból, porcukorból és lisztből összekevert tölteléket. A tetejét ismét meglocsoljuk kevés olajjal. Szorosan feltekerjük, a tetejét megkenjük felvert tojással, majd késsel megszurkáljuk, hogy a gőz távozni tudjon.

Sütés

A kalácsot sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük, és további 15 percig kelesztjük. Előmelegített sütőben, 160 °C-on aranybarnára sütjük.

Tipp

A kakaós tölteléket feldobhatjuk kevés fahéjjal vagy vaníliás cukorral, így különlegesebb ízt kap a kalács. Ha szeretjük a dúsabb édességeket, a kakaós rétegbe szórhatunk apróra vágott diót vagy csokoládédarabokat is.

https://receptneked.wps.hu/edes-sutemenyek/kakaos-kalacs-6/