Receptneked.hu

www.receptneked.hu

facebook.com/receptneked

Karácsonyfa mézeskalácsból recept

QR kód - Nézd meg mobilon Nézd meg mobilon

Hozzávalók

  • 30 dkg rizsliszt
  • 2 evőkanál cukor
  • 10 dkg margarin
  • 15 dkg vegyes virágméz
  • 1 teáskanál őrölt fahéj
  • 1 teáskanál őrölt szegfűszeg
  • 1 teáskanál szódabikarbóna
  • 1 tojás

A díszítéshez (íróka)

  • 1 tojásfehérje
  • 20 dkg dkg porcukor
  • zöld ételszínezék
  • cukorgyöngyök

Elkészítése

A száraz hozzávalókat összevegyítjük. Az olvasztott mézet és az olvasztott vajat hozzáöntjük, majd a felvert tojást is beletesszük és összegyúrjuk. Az elkészült tésztát becsomagoljuk és 3-4 órára hűtőbe tesszük.

A hűtőből kivéve rizslisztezett munkafelületen átgyúrjuk a tésztát, majd 2-3 mm vastagságúra nyújtjuk. 5 különböző nagyságú csillag kiszúróval 2-2 csillagot szúrunk ki, ha van maradék tésztánk, további csillagokat vagy más karácsonyi motívumot is kiszúrhatunk belőle.

Tepsibe helyezzük a formákat és 180 fokon 8-10 perc alatt megsütjük. Vigyázzunk rá, mert gyorsan megsül.

Az írókához a porcukrot és a tojásfehérjét kikeverjük, zöldre színezzük és egy apró lyukú habzsákba töltjük.

Ha teljesen kihűlt a mézeskalács, írókával díszítjük. Mielőtt még a cukormáz teljesen megszilárdulna, cukorgyöngyöket rakosgatunk a csillagok csúcsaira, majd a legnagyobb csillagot tálcára tesszük, közepére egy kevés cukormázat teszünk, ragasztó gyanánt, erre az ugyanakkora csillag kerül, csak csúcsai kissé elforgatva, majd az egy számmal kisebb csillaggal folytatjuk és így tovább, míg el nem fogynak.

Ha ajándékba szánjuk, miután teljesen megszilárdult a máz, celofánba csomagoljuk.

https://receptneked.wps.hu/edes-sutemenyek/karacsonyfa-mezeskalacsbol/