Receptneked.hu

www.receptneked.hu

facebook.com/receptneked

Karácsonyi bejgli recept

QR kód - Nézd meg mobilon Nézd meg mobilon

Tésztához

  • 50 dkg finomliszt
  • 15 dkg vaj
  • 10 dkg sertészsír
  • 10 dkg porcukor
  • csipet só
  • 10 g friss élesztő
  • 2 tojássárgája
  • 1 dl tej

Töltelékhez

  • 20 dkg mák (darálva)
  • 15 dkg cukor
  • 1 dl tej
  • 20 g vaníliás porcukor

Kenéshez

  • 2 tojás (szétválasztva)

Elkészítése

Egy keverőtálban morzsoljuk össze a lisztet, a vajat, a zsírt, a porcukrot és a sót.

Egy pohárban keverjük össze a tejet, élesztőt és a tojássárgáját. A liszthez öntsük az élesztős tejet, majd szépen dolgozzuk egyneművé.

4 gombócot formázunk belőle, majd letakarva egy órára tegyük a hűtőbe. Amíg a tészta pihen, elkészítjük a töltelékeket.

A gombócokból téglalapokat nyújtunk (kb 3-4 mm). Erre helyezzük a tölteléket. A tészta két rövidebb oldalát hajtsuk fel a töltelékre és kicsit nyomkodjuk rá. Ugyanígy hajtsuk fel a hosszabbik oldal egyikét, majd innen tekerjük fel a bejglit egyenletesen.

Sütőpapírral bélelt tepsibe, egymástól 5 cm-re tesszük a rudakat. Szurkáljuk meg villával. Kenjük meg vékonyan tojássárgájával, majd hagyjuk megszáradni.

Száradás után kenjük meg a tojásfehérjével is szép vékonyan.

Érdemes 1 északára hűtőbe tenni. 180 fokos előmelegített sütőben körülbelül 20-25 perc alatt készre sütjük.

https://receptneked.wps.hu/edes-sutemenyek/karacsonyi-bejgli/