Receptneked.hu

www.receptneked.hu

facebook.com/receptneked

Karácsonyi mákos-diós tekercs recept

QR kód - Nézd meg mobilon Nézd meg mobilon

A tésztához

  • 80 dkg finomliszt
  • 7 dkg cukor
  • 4 dkg friss élesztő
  • 1 tojás
  • 5 evőkanál olaj
  • csipet só
  • 3 evőkanál tejföl
  • 4,5 dl tej (langyos)

A töltelékhez

  • 25 dkg mák (darált)
  • 8 evőkanál porcukor
  • 2 marék mazsola
  • 25 dkg dió (darált)
  • 4 evőkanál olaj

Elkészítése

A tejet meglangyosítjuk a cukorral. Az élesztőt felfuttatjuk pár kanál tejet elvéve. A langyos liszttel, tojással, a tejjel az olajat hozzáadagolva bedagasztjuk a tésztát. Jó kidolgozzuk kb 10-15 percig dagasztva.

Langyos helyen 1 óráig kelesztjük belisztezve, letakarva.

Közben ledaráljuk a diót és a mákot. Mindkét töltelékhez porcukrot adunk, a mákhoz mazsolát és jól összekeverjük.

Mikor megkelt a tészta, akkor 4 részre osztjuk. Az egyik részét lisztezett deszkán fél cm vékonyra, téglalap alakúra nyújtjuk.

Megkenjük vékonyan olajjal és a diós töltelék felét rászórjuk, majd elsimítjuk úgy, hogy az egész tésztát befedje és

kevés olajjal meglocsoljuk. Feltekerjük, majd vajazott, lisztezett vagy sütőpapíros tepsibe rakjuk, kis helyet hagyva a kelésnek.

Még egy rudat készítünk diósan, a többi kettőt mákosra készítjük.

Mikor mind a 4 tekercsünk a tepsiben van, megkenjük felvert tojással egyszer, 5 perc után még egyszer.

Előmelegített, 180 fokos sütőbe toljuk és megsütjük. Kihűlés után szeleteljük és tálaljuk.

Jó étvágyat!

https://receptneked.wps.hu/edes-sutemenyek/karacsonyi-makos-dios-tekercs/