Elkészítése
A vajat, cukrot és mézet együtt olvasszuk fel egy lábosban, de ügyeljünk arra, hogy ne forrjon fel! Ha megolvadt, tegyük félre. A liszthez adjuk hozzá a fűszereket, a szódabikarbónát, és ha a tészta túl világosnak tűnik, egy teáskanál kakaóport is keverhetünk hozzá. Ezután öntsük hozzá a meleg, de nem forró mézes keveréket, majd keverjük bele a tojássárgáját. Ha a tészta túl lágy vagy folyós lenne, szükség esetén adjunk hozzá még egy kis lisztet, de ez nem mindig szükséges.
Tegyük a tésztát egy folpackra, takarjuk be, és helyezzük a hűtőbe egy órára, hogy jól kihűljön. Lisztezett deszkán nyújtsuk ki 5 mm vastagságúra, és szaggassuk ki a formákat. Süssük 170 fokon pár perc alatt. Amint elkészültek, gyorsan vegyük ki őket a tepsiből, mert hamar megkeményednek és eltörhetnek.
A máz elkészítéséhez szitáljuk át a porcukrot, adjuk hozzá a tojásfehérjét, és habverővel keverjük addig, amíg kemény, nem csepegő masszát nem kapunk. Ezután habzsákból lehet finoman díszíteni a mézeskalácsokat. A máz nagyon gyorsan megköt, és egy nap alatt teljesen megszárad. A kész süteményeket nylon zacskóban tároljuk, ahol igazán megpuhulnak.

