Receptneked.hu

www.receptneked.hu

facebook.com/receptneked

Karácsonyi mézeskalács recept

QR kód - Nézd meg mobilon Nézd meg mobilon

Hozzávalók

  • 15 dkg vaj vagy zsír- kinek mi van otthon
  • 25 dkg cukor
  • 13 dkg méz
  • 1 csomag mézeskalács fűszerkeverék
  • 1 teáskanál gyömbér
  • 25 dkg liszt
  • 1 teáskanál szódabikarbóna

Díszítés

  • 1 db tojásfehérje (a sárgája mehet a tésztába )
  • 15 dkg cukor
Karácsonyi mézeskalács

Elkészítése

A vajat, cukrot és mézet együtt olvasszuk fel egy lábosban, de ügyeljünk arra, hogy ne forrjon fel! Ha megolvadt, tegyük félre. A liszthez adjuk hozzá a fűszereket, a szódabikarbónát, és ha a tészta túl világosnak tűnik, egy teáskanál kakaóport is keverhetünk hozzá. Ezután öntsük hozzá a meleg, de nem forró mézes keveréket, majd keverjük bele a tojássárgáját. Ha a tészta túl lágy vagy folyós lenne, szükség esetén adjunk hozzá még egy kis lisztet, de ez nem mindig szükséges.

Tegyük a tésztát egy folpackra, takarjuk be, és helyezzük a hűtőbe egy órára, hogy jól kihűljön. Lisztezett deszkán nyújtsuk ki 5 mm vastagságúra, és szaggassuk ki a formákat. Süssük 170 fokon pár perc alatt. Amint elkészültek, gyorsan vegyük ki őket a tepsiből, mert hamar megkeményednek és eltörhetnek.

A máz elkészítéséhez szitáljuk át a porcukrot, adjuk hozzá a tojásfehérjét, és habverővel keverjük addig, amíg kemény, nem csepegő masszát nem kapunk. Ezután habzsákból lehet finoman díszíteni a mézeskalácsokat. A máz nagyon gyorsan megköt, és egy nap alatt teljesen megszárad. A kész süteményeket nylon zacskóban tároljuk, ahol igazán megpuhulnak.

https://receptneked.wps.hu/edes-sutemenyek/karacsonyi-mezeskalacs/