Nincs megjeleníthető értesítés
A kiválasztott alapanyagokat hozzáadtuk a bevásárlólistához.
A hozzáadás sikertelen.
Nincs kiválasztva hozzávaló.

Sütemény receptek

Karácsonyi pite (mince pie)

Értékelés:
1 Csillag2 Csillag3 Csillag4 Csillag5 CsillagLoading...
Megosztás:

A pitesütés előtt minimum 1 héttel, maximum 10 nappal összeállítjuk a tölteléket és zárt dobozban, hűtőszekrényben tároljuk. Minél tovább hagyjuk érni, annál finomabb lesz! Aprítóval dolgozunk! Az almákat megmossuk, cikkekre vágjuk, a magházat kivágjuk és héjastól kisebb darabokban az aprítóban pár mp alatt felaprítjuk (ha nincs aprító, akkor nagylyukún lereszeljük) és egy tálba tesszük és […]

Nehézségi szint:
Profiknak
Elkészítési idő:
120 perc
Mennyiség:
10 adag
Mennyibe kerül?
Drága
pontycomb
Beküldte: 2020.12.22.

Töltelék

Tészta

Elkészítése

A pitesütés előtt minimum 1 héttel, maximum 10 nappal összeállítjuk a tölteléket és zárt dobozban, hűtőszekrényben tároljuk. Minél tovább hagyjuk érni, annál finomabb lesz!

Aprítóval dolgozunk! Az almákat megmossuk, cikkekre vágjuk, a magházat kivágjuk és héjastól kisebb darabokban az aprítóban pár mp alatt felaprítjuk (ha nincs aprító, akkor nagylyukún lereszeljük) és egy tálba tesszük és ráöntjük a citrusok kifacsart levét.

Ezután az aszalványokat is borsószem nagyságúra aprítjuk és mehetnek az almához. Hozzáadjuk a lekvárt, a reszelt gyömbért, a mézet, a pálinkát vagy/és rumot és a fűszereket, majd alaposan összekeverjük. Krémszerű, kanalazható, középpuha állagnak kell lennie! Rákóstolunk és ízlés szerint még édesíthetjük mézzel vagy a fűszerekkel is lehet variálni szájíz szerint!

Miután összeért a töltelék, elkészítjük a pitét. Mindennek hidegnek kell lennie, a lisztet akár hűtőbe is tehetjük!

Egy tálba szitáljuk a lisztet, elkeverjük benne a sót és a porcukrot. A frissen facsart narancsléhez adjuk a tojások sárgáját, kissé elkeverjük és a kisebb kockákra vágott margarinnal együtt a liszthez adjuk. Gyors mozdulatokkal összedolgozzuk, mint a linzertésztát (mert tulképp az) és folpackba csomagolva betesszük a hűtőbe 1 órácskára.

Ezután lisztezett felületre tesszük és 4-5 mm vékonyra kisodorjuk, majd egy 10cm átmérőjű recésszélű linzerszaggatóval köröket szaggatunk.

A muffin sütőforma lehet szilikon is és a hagyományos 12 db-os fém is, én most mindkettőt használtam.

A kiszaggatott köröket óvatosan belehelyezzük a formákba (nem kell kikenni, nem fognak beleragadni) és minden kis pitébe egy evőkanál tölteléket teszünk, aminek a felületét elsimítjuk.

A szaggatásból leeső széleket összegyúrjuk, kisodorjuk és jóval kisebb díszítő formákat (csillag, szívecske…stb) szaggatunk, amit a töltelék tetejére helyezünk és óvatosan, picit belenyomkodunk.

190 fokra előmelegített sütőben nagyjából 25-28 perc alatt szép világosra megsütjük!

Miután elkészült, várunk 2-3 percet, mialatt a piték elválnak a sütőforma falától, ekkor egy rácsot helyezünk rá, határozott mozdulattal átfordítjuk és a fejtetőn álló sütiket a talpukra fordítjuk.

Még forrón porcukorral meghintjük.

Miután teljesen kihűltek, zárható dobozba téve 1 hétig is eláll. Sőt fagyasztható is!

Kellemes karácsonyi ünnepeket és jó étvágyat kívánok!

Oszd meg velünk, hogy milyen lett!

Alkategóriák:
Alkalom: Szilveszteri receptek Konyha: Angol Évszak: Tél Ételallergia: Vegetáriánus receptek Ár: Drága Gyakorlat: Profiknak Fogás: Desszert
pontycomb
Nézd meg a feltöltő többi receptjét is