Receptneked.hu

www.receptneked.hu

facebook.com/receptneked

Karamellás almás pite recept

QR kód - Nézd meg mobilon Nézd meg mobilon

Elkészítése

Hozzávalók:

Tészta:

  • 30 dkg liszt
  • 15 dkg vaj
  • 10 dkg porcukor
  • 1 tojás
  • 1 teáskanál sütőpor
  • csipet só

Töltelék:

  • 5 db nagy alma
  • 20 dkg cukor
  • 5 dkg vaj
  • só és őrölt fahéj
  • citrom


Elkészítése:

A sütőporos lisztet a hideg vajjal összemorzsolom. Hozzáadom a cukrot, az egész tojást, egy csipet sót, majd pár perc alatt összegyúrom a tésztát. Fóliába csomagolva a hűtőbe teszem, amíg elkészül a töltelék.
A vajat megolvasztom egy lábasban, hozzáadom a cukrot és karamellizálom.

Beleszórom a meghámozott és apróra vágott almákat. Fahéjjal ízesítem, majd gyakran kevergetve kb. 10 percig főzöm. Az alma levet ereszt, ezt el kell főzni, hogy a töltelék ismét szép fényes és sűrű legyen. Végezetül egy fél citrom levét hozzáöntöm.

A tészta 2/3-át kinyújtom és sütőpapírral bélelt tepsibe teszem. A maradék tészta mehet vissza a hűtőbe. Villával kicsit megszurkálom a tésztát és 5-10 perc alatt elősütöm. Az elősütött lapra, ráöntöm a karamellás almát, majd a maradék tésztát rámorzsolom a tetejére.

Kb. 15-20 percig 180 fokra előmelegített sütőben sütöm, amíg szép aranybarna lesz a tészta. Mielőtt felvágnánk,hagyjuk pár órát hűlni, hogy a karamellás töltelék megdermedhessen.

[box style=”info”]Ha szeretnéd feldobni a hagyományos almás pitét, az almás tölteléket fel lehet turbózni egy kis karamellával. A süti összeállítása 10 perccel tart csak tovább, az íze azonban egészen más. Iszonyatosan finom.[/box]

https://receptneked.wps.hu/edes-sutemenyek/karamellas-almas-pite/