Receptneked.hu

www.receptneked.hu

facebook.com/receptneked

Karamellás álom recept

QR kód - Nézd meg mobilon Nézd meg mobilon

Tészta

  • 1 db tojás
  • 2,5 dl tej
  • 20 dkg cukor
  • 25 dkg liszt
  • 4 dkg kakaó
  • 1 csomag sütőpor

Karamell krém

  • 30 dkg cukor
  • 5 dl tej (vagy tejszín )
  • 3 evőkanál finomliszt
  • 10 dkg margarin
  • 1 csomag vaníliás cukor

Csokimáz

  • 1 tábla tortabevonó
  • 5 dkg margarin

Elkészítése

A tojást a cukorral habosra keverjük, majd fokozatosan hozzáadjuk a lisztben elkevert kakaót és sütőport, végül pedig a tejet is beleöntjük. A masszát egy előre lisztezett és zsírozott tepsibe öntjük, majd 180 fokra előmelegített sütőben megsütjük.

A krémhez először a cukrot lassú tűzön karamellizáljuk, amíg el nem olvad és szép aranybarna nem lesz. Amikor a cukor már teljesen felolvadt, hozzáadjuk az előre megmelegített tejet vagy habtejszínt, valamint a lisztet. Folyamatos keverés mellett sűrű krémet főzünk belőle.

Amikor a krém már besűrűsödött, levesszük a tűzről és hagyjuk kihűlni. Eközben a margarint a vaníliás cukorral habosra keverjük, majd ha a karamellás krém kihűlt, összekeverjük a két krémet.

Az elkészült krémet a kihűlt tésztára kenjük, vagy ha a tészta elég magasra sikerült, akkor félbevágjuk és megtöltjük vele.

A torta tetejére csokimázat készítünk: egy csomag tortabevonót gőzfürdő felett felolvasztunk, majd hozzáadjuk a margarint, és simára keverjük. A csokimázat a krém tetejére simítjuk, majd a süteményt hűtőben hagyjuk dermedni, mielőtt felszeletelnénk és tálalnánk.

https://receptneked.wps.hu/edes-sutemenyek/karamellas-alom/