Receptneked.hu

www.receptneked.hu

facebook.com/receptneked

Karamellás hatlapos recept

QR kód - Nézd meg mobilon Nézd meg mobilon

A tésztához

  • 60 dkg finomliszt
  • 10 dkg zsír
  • 3 evőkanál porcukor
  • 1 csomag szalalkáli
  • 150 ml tej
  • 1 tojás
  • 175 g tejföl
  • csipet só

A krémhez

  • 40 dkg kristálycukor
  • 1 liter tej (szétosztva 5-5 dl-re)
  • 1 tojás
  • 1 csomag karamellízű pudingpor (főzős)
  • 2 evőkanál finomliszt
  • 100 g vaj

Elkészítése

Krém:

A pudingport a liszttel, a tojással és az egyik 5 dl tejjel csomómentesre keverjük. A maradék tejet langyosítsuk meg.

A kristálycukrot tegyük egy nagy edénybe, mert ebbe fér majd el a sok krém. Kezdjük melegíteni egészen addig, míg felolvad, majd tovább, amíg szép aranyszínű nem lesz.

Ekkor a langyos tejet óvatosan, kis adagokban öntsük hozzá, miközben folyamatosan kevergetjük. Ne ijedjünk meg, fortyogni, futni és habzani fog, ezért adagoljuk csak kis mennyiségekben a tejet, különben kifutna. Mikor az összes tejet beleöntöttük, kicsit visszaszilárdulhat a karamella, így addig kevergetjük míg teljesen felolvad.

Ekkor hozzáöntjük a pudingporos keveréket és sűrű krémmé főzzük. Még melegen hozzákeverjük a vajat, majd folpackkal letakarva, hűvös helyre tesszük. Nagyjából langyosra fog hűlni, mire a lapok elkészülnek.

Tészta:

A tésztához a szalalkálit elkeverjük a tejben.

A zsírt kissé elmorzsoljuk a liszttel, majd a többi hozzávalóval könnyen kezelhető tésztává gyúrjuk. Ha túl lágy liszttel, ha túl kemény tejföllel korrigáljuk.

6 részre osztjuk és letakarjuk. A sütőt 180 fokra előmelegítjük.

Sütőpapírból vágjunk gáztepsi nagyságú (kb 31*31 cm-es) lapokat.

A tésztákat a tepsi méretére nyújtjuk (vagy a sütőpapíron vagy lisztezett deszkán, majd áttesszük a sütőpapírra, majd a tepsire) és laponként 10 percig sütjük. Ne süssük tovább, világos kell, hogy maradjon!

Összeállítás:

A krémet 5 részre osztva megtöltjük a lapokat szépen, sorban egymásra téve.

Egy éjszakára letakarva hűtőbe vagy kamrába tesszük és hagyjuk megpuhulni.

Másnap szeleteljük és porcukorral meghintjük.

https://receptneked.wps.hu/edes-sutemenyek/karamellas-hatlapos-2/