Receptneked.hu

www.receptneked.hu

facebook.com/receptneked

Karamellás hatlapos recept

QR kód - Nézd meg mobilon Nézd meg mobilon

A tésztához:

  • 1 kg finomliszt
  • 15 dkg vaj
  • 20 dkg porcukor
  • 4 dl tej
  • 3 dkg szalalkáli
  • 1 kiskanál só

A krémhez:

  • 45 dkg cukor
  • 1 liter tej
  • 3,5 dl víz
  • 22 dkg finomliszt
  • 45 dkg vaj

Elkészítése

A lisztet a porcukorral és a sóval összekeverjük, majd a vajjal elmorzsoljuk. Ezután hozzáadjuk a tejet is, melyben előtte feloldottuk a szalalkálit.

Közepes keménységű tésztává gyúrjuk, majd hat egyenlő részre osztjuk és fél órát pihentetjük.

A tésztákat egyenként kinyújtjuk 30*40 cm-es lapokká és egy tepsi hátulján 175 fokon világos barnára sütjük kb 10-12 perc alatt.

A krémhez 30 dkg cukrot felolvasztunk egy olyan edényben, amiben nem ég le. Közben a tejet összekeverünk a vízzel és ebből a keverékből kiveszünk 5 dl-t.

A fél liter tejes-vizes keveréket adagolva csomómentesen elkeverjük a liszttel, mert ezzel fogjuk besűríteni a karamellkrémet.

Ha a cukor barnára olvadt, akkor óvatosan hozzáöntjük a maradék vizes tejet, beletesszük a maradék cukrot és folyamatosan keverjük, míg felforr. Ekkor hozzáadjuk a lisztes masszát és kevergetve sűrűre főzzük, de vigyázunk, hogy le ne égjen!

Ekkor levesszük a tűzről és azonnal belekeverjük a vajat. Gyors mozdulatokkal addig keverjük, míg a vaj teljesen egyneművé válik a krémmel és besűrűsödik.

Ha elkészült a krém, akkor még melegen megtöltjük vele a lapokat. A tetejét is megkenjük, majd megszórjuk vágott mandulával.

A tetejét letakarjuk egy sütőpapírral és valamilyen nehezékkel lenyomatjuk.

Másnap szeletelve tálaljuk.

Jó étvágyat hozzá!

https://receptneked.wps.hu/edes-sutemenyek/karamellas-hatlapos/