A lisztet a porcukorral és a sóval összekeverjük, majd a vajjal elmorzsoljuk. Ezután hozzáadjuk a tejet is, melyben előtte feloldottuk a szalalkálit.
Közepes keménységű tésztává gyúrjuk, majd hat egyenlő részre osztjuk és fél órát pihentetjük.
A tésztákat egyenként kinyújtjuk 30*40 cm-es lapokká és egy tepsi hátulján 175 fokon világos barnára sütjük kb 10-12 perc alatt.
A krémhez 30 dkg cukrot felolvasztunk egy olyan edényben, amiben nem ég le. Közben a tejet összekeverünk a vízzel és ebből a keverékből kiveszünk 5 dl-t.
A fél liter tejes-vizes keveréket adagolva csomómentesen elkeverjük a liszttel, mert ezzel fogjuk besűríteni a karamellkrémet.
Ha a cukor barnára olvadt, akkor óvatosan hozzáöntjük a maradék vizes tejet, beletesszük a maradék cukrot és folyamatosan keverjük, míg felforr. Ekkor hozzáadjuk a lisztes masszát és kevergetve sűrűre főzzük, de vigyázunk, hogy le ne égjen!
Ekkor levesszük a tűzről és azonnal belekeverjük a vajat. Gyors mozdulatokkal addig keverjük, míg a vaj teljesen egyneművé válik a krémmel és besűrűsödik.
Ha elkészült a krém, akkor még melegen megtöltjük vele a lapokat. A tetejét is megkenjük, majd megszórjuk vágott mandulával.
A tetejét letakarjuk egy sütőpapírral és valamilyen nehezékkel lenyomatjuk.
Másnap szeletelve tálaljuk.
Jó étvágyat hozzá!