A karamellszirup készítéséhez a cukrot egy kisebb edényben, közepes lángon karamellizáljuk. Amikor a karamell bugyogni kezd (4–5 perc), hozzáadjuk a 10 dkg margarint. Ha teljesen felolvadt, beleöntjük a tejet, majd folyamatos kevergetés mellett összeforraljuk. A szirupot félretesszük és hagyjuk kihűlni.
A maradék 10 dkg margarint habosra keverjük. Hozzáadjuk sorrendben a mézet, a kihűlt karamellszirupot, az egész tojást, a kakaóport és egy csipet sót. Beletesszük a mogyoró felét (15 dkg finomra darálva). Végül a lisztet összekeverjük a sütőporral, és a tésztához adjuk.
A masszát sima tésztává gyúrjuk. Lisztezett deszkán 4 db rudat formázunk belőle, kb. 2,5 cm átmérővel. Frissen tartó fóliába csomagoljuk, és legalább 1 órára hűtőbe tesszük.
A rudakat kivesszük, megkenjük a felvert tojásfehérjével, majd megforgatjuk a mogyoró másik felében (15 dkg durvára vágva). A tésztarudakat 1,5–2 cm vastagon felszeleteljük, és sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztatjuk.
Előmelegített sütőben, 180 °C-on kb. 15 perc alatt megsütjük, amíg a szélei enyhén megpirulnak.
Tipp
A tésztarudakat akár előző nap is elkészíthetjük, így sütéskor már csak szeletelni kell. Ha még karakteresebb ízt szeretnénk, a darált mogyoró egy részét piríthatjuk száraz serpenyőben, mielőtt a tésztába kerül.