Receptneked.hu

www.receptneked.hu

facebook.com/receptneked

Karamellás-mogyorós korongok recept

QR kód - Nézd meg mobilon Nézd meg mobilon

Hozzávalók

  • 10 dkg cukor
  • 20 dkg margarin
  • 1 dl tej
  • 10 dkg méz
  • 1 db tojás
  • 1 db tojásfehérje
  • 1 kávéskanál cukrozatlan kakaópor
  • 30 dkg mogyoró
  • 15 dkg liszt
  • 1 kávéskanál sütőpor

Elkészítése

A karamellszirup készítéséhez a cukrot egy kisebb edényben, közepes lángon karamellizáljuk. Amikor a karamell bugyogni kezd (4–5 perc), hozzáadjuk a 10 dkg margarint. Ha teljesen felolvadt, beleöntjük a tejet, majd folyamatos kevergetés mellett összeforraljuk. A szirupot félretesszük és hagyjuk kihűlni.

A maradék 10 dkg margarint habosra keverjük. Hozzáadjuk sorrendben a mézet, a kihűlt karamellszirupot, az egész tojást, a kakaóport és egy csipet sót. Beletesszük a mogyoró felét (15 dkg finomra darálva). Végül a lisztet összekeverjük a sütőporral, és a tésztához adjuk.

A masszát sima tésztává gyúrjuk. Lisztezett deszkán 4 db rudat formázunk belőle, kb. 2,5 cm átmérővel. Frissen tartó fóliába csomagoljuk, és legalább 1 órára hűtőbe tesszük.

A rudakat kivesszük, megkenjük a felvert tojásfehérjével, majd megforgatjuk a mogyoró másik felében (15 dkg durvára vágva). A tésztarudakat 1,5–2 cm vastagon felszeleteljük, és sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztatjuk.

Előmelegített sütőben, 180 °C-on kb. 15 perc alatt megsütjük, amíg a szélei enyhén megpirulnak.

Tipp

A tésztarudakat akár előző nap is elkészíthetjük, így sütéskor már csak szeletelni kell. Ha még karakteresebb ízt szeretnénk, a darált mogyoró egy részét piríthatjuk száraz serpenyőben, mielőtt a tésztába kerül.

https://receptneked.wps.hu/edes-sutemenyek/karamellas-mogyoros-korongok/