Először az almákat meghámozzuk, nagylyukú reszelőn lereszeljük, majd alaposan kinyomkodjuk a levüket. Egy tepsibe sütőpapírt teszünk, és elosztjuk rajta az almát, majd megszórjuk kevés fahéjjal.
A piskótához egy 35×23 cm-es tepsit használunk. Az 5 egész tojást a cukorral és egy csipet sóval elektromos habverővel addig keverjük, amíg könnyű, habos krémszerű állagot nem kapunk. Ez minimum háromszorosára növeli a keverék térfogatát, és szinte fehér színt ad neki – ez régi habverővel kb. 15 percbe telhet.
Ezután a kakaóport két részletben szitáljuk bele, nagy, óvatos keverőmozdulatokkal dolgozzuk el a masszában. Végül hozzáadjuk az olajat. Ez a recept nem tartalmaz lisztet, de ha valaki hagyományosan szeretné elkészíteni, lisztet is adhat hozzá. A piskótamasszát az almára öntjük, és 180 fokra előmelegített sütőben kb. 15-20 perc alatt megsütjük.
Miután a piskóta megsült, kiborítjuk a tepsiből, lehúzzuk róla a sütőpapírt, így az almás réteg kerül felülre.
A krém elkészítése:
Kevés tejben elkeverjük a pudingport és a sót. A cukrot egy lábasba tesszük, és fél deci vízzel elkezdjük karamellizálni, folyamatos kevergetés mellett aranyszínűre főzzük. Miután a cukor aranyszínűre karamellizálódott, hozzáadunk 1 deci meleg tejet (óvatosan, mert fröcskölhet), és addig kavargatjuk, amíg a karamell teljesen felolvad. Ezután hozzáöntjük a maradék tejet, majd a pudingporos tejet is, és besűrítjük. A krémet kihűtjük, majd amikor már langyos, hozzákeverjük a vajat is, hogy krémes legyen.
A piskótát visszahelyezzük a formába, és ráöntjük a karamellás pudingot. A süteményt hagyjuk teljesen megdermedni hideg helyen. A tetejét megszórjuk kakaóporral, de ha még gazdagabb ízt szeretnénk, habtejszínt is tehetünk a tetejére – így még finomabb lesz!