Elkészítése
Tészta:
A lisztet keverjük el a sóval, majd adjuk hozzá a hideg, felkockázott vajat és a barna cukrot. Gyors mozdulatokkal morzsoljuk el. Ezután apránként adjunk hozzá annyi hideg vizet, hogy a tészta összeálljon. Osszuk két részre: a nagyobb (2/3) és a kisebb (1/3) adagot külön fóliába csomagolva tegyük hűtőbe fél órára.
Töltelék:
Az almát hámozzuk meg, vágjuk ki a magházát, majd daraboljuk fel. Keverjük el a barna cukorral, a vaníliás cukorral, az almáspite fűszerkeverékkel és a gyömbérrel. Hagyjuk állni legalább fél órát, majd öntsük le a levét. Szórjuk rá a pudingport vagy keményítőt és keverjük össze alaposan.
Karamell:
A kristálycukrot folyamatos keverés mellett karamellizáljuk világos színűre. Vegyük le a tűzről, adjuk hozzá a felkockázott vajat és keverjük el. Öntsük a kész karamellt az almás töltelék tetejére.
Összeállítás:
A nagyobb tésztagombócot nyújtsuk ki piteforma méretűre (24 cm átmérőjű), majd béleljük ki vele a formát. A babapiskótát morzsoljuk össze, majd keverjük el a darált dióval és a vaníliás cukorral, ezzel a keverékkel szórjuk meg a tésztát. Kanalazzuk rá az almás tölteléket, végül öntsük rá a karamellt.
A kisebb tésztát nyújtsuk ki vékonyra, szúrjunk ki belőle tetszőleges formákat és fedjük be vele a pitét.
Sütés:
Előmelegített sütőben, 170 fokon kb 40-45 perc alatt süssük aranybarnára. A formában hagyjuk teljesen kihűlni.
Tálalás:
Tálalás előtt ízlés szerint szórjuk meg porcukorral, szeleteljük fel és kínáljuk.
Tipp:
A karamellbe keverhetünk egy kevés fahéjat vagy vaníliaaromát, hogy még gazdagabb ízt kapjunk. Ha ropogósabb textúrát szeretnénk, a dióhoz adhatunk aprított mogyorót vagy mandulát is.

