Nincs megjeleníthető értesítés
A kiválasztott alapanyagokat hozzáadtuk a bevásárlólistához.
A hozzáadás sikertelen.
Nincs kiválasztva hozzávaló.
Értékelés:
1 Csillag2 Csillag3 Csillag4 Csillag5 CsillagLoading...
Megosztás:

A karamelles diós-almás pite omlós tésztával, fűszeres almás töltelékkel és lágy karamellel készül. A dió és az alma tökéletesen kiegészíti egymást, a tetején ropogósra sült tészta teszi teljessé. Ez a sütemény ünnepi alkalmakra és hétköznapi édességnek is remek választás.

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
90 perc
Mennyiség:
4 adag
Mennyibe kerül?
Megfizethető
KGizi
Beküldte: 2017.11.27.

Tésztához:

Szóráshoz:

Töltelékhez:

Karamellhez:

Elkészítése

Tészta:

A lisztet keverjük el a sóval, majd adjuk hozzá a hideg, felkockázott vajat és a barna cukrot. Gyors mozdulatokkal morzsoljuk el. Ezután apránként adjunk hozzá annyi hideg vizet, hogy a tészta összeálljon. Osszuk két részre: a nagyobb (2/3) és a kisebb (1/3) adagot külön fóliába csomagolva tegyük hűtőbe fél órára.

Töltelék:

Az almát hámozzuk meg, vágjuk ki a magházát, majd daraboljuk fel. Keverjük el a barna cukorral, a vaníliás cukorral, az almáspite fűszerkeverékkel és a gyömbérrel. Hagyjuk állni legalább fél órát, majd öntsük le a levét. Szórjuk rá a pudingport vagy keményítőt és keverjük össze alaposan.

Karamell:

A kristálycukrot folyamatos keverés mellett karamellizáljuk világos színűre. Vegyük le a tűzről, adjuk hozzá a felkockázott vajat és keverjük el. Öntsük a kész karamellt az almás töltelék tetejére.

Összeállítás:

A nagyobb tésztagombócot nyújtsuk ki piteforma méretűre (24 cm átmérőjű), majd béleljük ki vele a formát. A babapiskótát morzsoljuk össze, majd keverjük el a darált dióval és a vaníliás cukorral, ezzel a keverékkel szórjuk meg a tésztát. Kanalazzuk rá az almás tölteléket, végül öntsük rá a karamellt.

A kisebb tésztát nyújtsuk ki vékonyra, szúrjunk ki belőle tetszőleges formákat és fedjük be vele a pitét.

Sütés:

Előmelegített sütőben, 170 fokon kb 40-45 perc alatt süssük aranybarnára. A formában hagyjuk teljesen kihűlni.

Tálalás:

Tálalás előtt ízlés szerint szórjuk meg porcukorral, szeleteljük fel és kínáljuk.

Tipp:

A karamellbe keverhetünk egy kevés fahéjat vagy vaníliaaromát, hogy még gazdagabb ízt kapjunk. Ha ropogósabb textúrát szeretnénk, a dióhoz adhatunk aprított mogyorót vagy mandulát is.

Oszd meg velünk, hogy milyen lett!

Alkategóriák:
Alkalom: Vasárnapi receptek Konyha: Magyar Évszak: Egész évben Ételallergia: Tojásmentes receptek Ár: Megfizethető Gyakorlat: Haladóknak Fogás: Desszert
KGizi
Nézd meg a feltöltő többi receptjét is