Receptneked.hu

www.receptneked.hu

facebook.com/receptneked

Karamelles diós-almás pite recept

QR kód - Nézd meg mobilon Nézd meg mobilon

Tésztához:

  • 30 dkg finomliszt
  • 20 dkg vaj
  • 10 dkg barnacukor
  • csipet só
  • 5 evőkanál víz

Szóráshoz:

  • 5 dkg darált dió
  • 4 darab babapiskóta
  • 1 csomag vaníliás cukor

Töltelékhez:

  • 1 kg alma
  • 2 evőkanál barnacukor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 2 teáskanál almáspite fűszerkeverék
  • 1 kávéskanál őrölt gyömbér
  • 1 csomag vaníliaízű pudingpor (vagy 2 ek keményítő)

Karamellhez:

  • 20 dkg cukor
  • 5 dkg vaj

Elkészítése

Tészta:

A lisztet keverjük el a sóval, majd adjuk hozzá a hideg, felkockázott vajat és a barna cukrot. Gyors mozdulatokkal morzsoljuk el. Ezután apránként adjunk hozzá annyi hideg vizet, hogy a tészta összeálljon. Osszuk két részre: a nagyobb (2/3) és a kisebb (1/3) adagot külön fóliába csomagolva tegyük hűtőbe fél órára.

Töltelék:

Az almát hámozzuk meg, vágjuk ki a magházát, majd daraboljuk fel. Keverjük el a barna cukorral, a vaníliás cukorral, az almáspite fűszerkeverékkel és a gyömbérrel. Hagyjuk állni legalább fél órát, majd öntsük le a levét. Szórjuk rá a pudingport vagy keményítőt és keverjük össze alaposan.

Karamell:

A kristálycukrot folyamatos keverés mellett karamellizáljuk világos színűre. Vegyük le a tűzről, adjuk hozzá a felkockázott vajat és keverjük el. Öntsük a kész karamellt az almás töltelék tetejére.

Összeállítás:

A nagyobb tésztagombócot nyújtsuk ki piteforma méretűre (24 cm átmérőjű), majd béleljük ki vele a formát. A babapiskótát morzsoljuk össze, majd keverjük el a darált dióval és a vaníliás cukorral, ezzel a keverékkel szórjuk meg a tésztát. Kanalazzuk rá az almás tölteléket, végül öntsük rá a karamellt.

A kisebb tésztát nyújtsuk ki vékonyra, szúrjunk ki belőle tetszőleges formákat és fedjük be vele a pitét.

Sütés:

Előmelegített sütőben, 170 fokon kb 40-45 perc alatt süssük aranybarnára. A formában hagyjuk teljesen kihűlni.

Tálalás:

Tálalás előtt ízlés szerint szórjuk meg porcukorral, szeleteljük fel és kínáljuk.

Tipp:

A karamellbe keverhetünk egy kevés fahéjat vagy vaníliaaromát, hogy még gazdagabb ízt kapjunk. Ha ropogósabb textúrát szeretnénk, a dióhoz adhatunk aprított mogyorót vagy mandulát is.

https://receptneked.wps.hu/edes-sutemenyek/karamelles-dios-almas-pite/