Receptneked.hu

www.receptneked.hu

facebook.com/receptneked

Kardinális sütemény recept

QR kód - Nézd meg mobilon Nézd meg mobilon

A tésztához (2 rúdhoz)

  • 55 dkg tojásfehérje (kb 8 darab)
  • 35 dkg kristálycukor
  • 3 tojás (egész)
  • 4 tojássárgája
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 6 dkg porcukor
  • 7 dkg finomliszt
  • 6 g sütőpor
  • csipet só
  • 2 teáskanál citromhéj

A krémhez

  • 2 tojássárgája
  • 5 dkg porcukor
  • 2 dl tej
  • 2,5 dkg étkezési keményítő
  • 4 evőkanál presszókávé (főzve)
  • 5 dl habtejszín

A kenéshez

  • 40 dkg baracklekvár

A díszítéshez

  • 1 evőkanál porcukor

Elkészítése

Tészta:

A tojásfehérjéket elkezdjük felverni és apránként adagoljuk hozzá a kristálycukrot, sót, citromlevet és végül kemény habbá verjük az egészet.

Az egész tojásokat, a tojássárgákat, a vaníliás cukrot jó habosra keverjük robotgéppel, majd hozzáforgatjuk óvatosan a lisztet is.

Két nagy sütőlemezt szilikonos sütőpapírral kibélelünk, kettő, 25*40 cm-es csíkot vágunk.

Egy nylon zacskóba vagy habzsákba szedjük a tojáshabot és 3 csíkot halmozunk kb 2 cm magasra úgy, hogy a csíkok mellett ujjnyi rést hagyunk a sárga masszának.

A sárga masszával is betöltjük (a fehér, tojáshabos csíkok között).

A zsírpapírt felhajtjuk a vágásnál úgy, hogy össze ne folyjon a két tészta. Egy sütőlemezen két lapot fogunk sütni, ezért fontos, hogy felhajtsuk a sütőpapír szélét.

A másik lemezre is elkészítjük a lapokat, majd azokat is megsütjük.

170 fokra melegített sütőben kb 20 perc alatt megsütjük.

A megsült tésztákat kihűtjük, majd leszedjük róla a sütőpapírt. A lapok alsó felét (amelyek közé a krém fog kerülni) megkenjük lekvárral.

Krém:

A tojássárgákat a cukorral, a keményítővel és a kávéval simára keverjük, majd felengedjük a tejjel is és elkeverjük.

Kis lángon főzzük sűrűre, majd hűtsük ki.

A tejszínt keményre felverjük és a főzött krémmel alaposan összekeverjük.

Összeállítás:

A krém felét az egyik lekváros lapra simítjuk, majd befedjük egy másik lappal, melynek a lekváros része kerül a krémre. A maradék lapokkal, krémmel is ugyanígy járunk el.

Tetejét porcukorral szórjuk.

https://receptneked.wps.hu/edes-sutemenyek/kardinalis-sutemeny/