Receptneked.hu

www.receptneked.hu

facebook.com/receptneked

Kardinális szelet recept

QR kód - Nézd meg mobilon Nézd meg mobilon

Tésztához

  • 55 dkg tojásfehérje
  • 35 dkg kristálycukor
  • 3 db tojás
  • 4 db tojássárgája
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 6 dkg porcukor
  • 7 dkg finomliszt
  • 1 csipet b só
  • 2 teáskanál citromhéj

Krémhez

  • 2 db tojássárgája
  • 5 dkg porcukor
  • 2,5 dl tej
  • 2,5 dkg étkezési keményítő
  • 4 evőkanál presszókávé (főzve)
  • 5 dl habtejszín
  • 10 g zselatin

Kenéshez

  • 40 dkg  baracklekvár

Díszítésnek

  • 5 dkg étcsokoládé
  • 2 evőkanál presszókávé
  • 1 teáskanál étolaj

Elkészítése

A tojásfehérjéket elkezdjük felverni, majd fokozatosan hozzáadjuk a cukrot, a sót és a citromlevet. Kemény habbá verjük. Az egész tojásokat, a tojássárgákat és a vaníliás cukrot habosra keverjük, majd beleforgatjuk a lisztet.

Két nagy sütőlemezt kibélelünk szilikonos sütőpapírral, és 25×40 cm-es csíkokat vágunk. A habot habzsákba vagy nylon zacskóba szedjük, és 3 hosszanti csíkot nyomunk a sütőpapírra úgy, hogy ujjnyi rések maradjanak közöttük. Ezekbe a résekbe adagoljuk a sárga masszát. A papír szélét felhajtjuk, hogy a kétféle massza ne folyhasson össze. A második lemezen is elkészítjük a lapokat, majd mindkettőt 170 °C-ra előmelegített sütőben kb. 20 perc alatt megsütjük. A kihűlt lapokról lehúzzuk a sütőpapírt, és az alsó felüket lekvárral megkenjük.

A krémhez a tojássárgákat elkeverjük a cukorral, a keményítővel és a kávéval, majd fokozatosan hozzáadjuk a tejet is. Kis lángon főzni kezdjük, és amikor gőzölög, beleszórjuk a zselatint. Sűrűre főzzük, majd kihűtjük. A tejszínt kemény habbá verjük, és összekeverjük a főzött krémmel.

A krém felét az egyik lekváros lapra simítjuk, ráhelyezzük a következő lekváros lapot úgy, hogy a lekváros fele érintkezzen a krémmel. A másik két lappal és a krémmel ugyanígy rétegezünk. A tetejére az olvasztott csokoládét, kávét és olajat keverjük össze, és a süteményre csorgatjuk.

https://receptneked.wps.hu/edes-sutemenyek/kardinalis-szelet/