Receptneked.hu

www.receptneked.hu

facebook.com/receptneked

Katóka recept

QR kód - Nézd meg mobilon Nézd meg mobilon

Tésztához

  • 50 dkg finomliszt
  • 3 db tojássárgája
  • 1 csomag sütőpor
  • 15 dkg porcukor
  • 15 dkg zsír

Krémhez

  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 2 evőkanál sárgabaracklekvár
  • 2 evőkanál kakaópor
  • 10 dkg cukor
  • 10 dkg vaj
  • 0,5 dl rum
  • tej
  • kókuszreszelék
  • banán

Mázhoz

  • 3 db tojásfehérje
  • 30 dkg porcukor
  • 1 evőkanál citromlé

Elkészítése

Tészta

A lisztet átszitáljuk, majd elkeverjük a porcukorral, a sütőporral és egy csipet sóval. Belemorzsoljuk a zsírt, hozzáadjuk a tojások sárgáját és kevés tejet, majd egynemű tésztát gyúrunk belőle. A masszát három cipóra osztjuk, mindegyiket vékonyra nyújtjuk, és gáztepsi méretűre formázzuk.

A lapokat tepsi hátán, előmelegített sütőben, 180 fokon kb. 10 perc alatt világos rózsaszínűre sütjük. Az egyik lapot félretesszük, majd teljesen kihűlés után összemorzsoljuk.

Krém

A morzsolt lapot meghintjük vaníliás cukorral. A porcukrot kevés (kb. fél dl) tejjel elkeverjük, majd hozzáadjuk a baracklekvárt, a kakaóport, a rumot, a kókuszreszeléket és a morzsolt lapot. Végül a vajjal krémesre keverjük.

A krémet az egyik tésztalapra kenjük, majd banánkarikákkal borítjuk, és befedjük a másik lappal.

Máz

A tojásfehérjéket a porcukorral és a citromlével gőz felett kemény habbá verjük. A habot egyenletesen a sütemény tetejére simítjuk. Amikor kezd megdermedni, villával mintát húzhatunk bele.

A süteményt másnap, vízbe mártott késsel szeleteljük, hogy szép kockákat kapjunk.

Tipp

A rum helyett használhatunk rumaromát is, ha gyerekeknek készítjük. A banán helyett szezonálisan más gyümölcsökkel, például eperrel vagy meggyel is variálhatjuk.

https://receptneked.wps.hu/edes-sutemenyek/katoka-2/