Elkészítése
Piskóta:
A tojásokat és a porcukrot egy elektromos keverőgéppel kb. 8 perc alatt habosra keverjük. A lisztet és a sütőport összekeverjük, majd óvatosan, egy fakanál segítségével beleforgatjuk a tojásos habba. Ezután hozzáadjuk a durvára vágott diót is, és alaposan, de óvatosan elkeverjük.
Egy 25×39 cm-es tepsit kibélelünk sütőpapírral, és beleöntjük a piskótatésztát, majd egyenletesen elsimítjuk a tetejét. 180 fokra előmelegített sütőben kb. 25-30 percig sütjük, amíg aranyszínű lesz. Tűpróbával ellenőrizzük, hogy megsült-e.
Krém:
A tejet, a kávét, a cukrot és a lisztet csomómentesre keverjük, majd közepes lángon folyamatos keverés mellett felfőzzük, amíg sűrű pépet nem kapunk. A kávés pépet hagyjuk teljesen kihűlni.
A kihűlt péphez hozzáadjuk a margarint, és elektromos keverővel habosra keverjük, hogy könnyű, krémes állagot kapjunk.
Grillázs:
A kristálycukrot egy serpenyőben alacsony hőfokon felolvasztjuk, majd amikor aranyszínűvé válik, hozzáadjuk a durvára vágott diót. Gyorsan összekeverjük, hogy a diót egyenletesen bevonja a karamell. Az egészet egy zsírozott tányérra vagy sütőpapírra öntjük, és hagyjuk teljesen kihűlni. A kihűlt grillázst egy mozsárban vagy konyharuhába csomagolva, sodrófával apróra törjük.
Összeállítás:
A kihűlt piskótát hosszában kettévágjuk. A kávés krém felét az alsó piskótalapra kenjük, majd a másik lapot ráhelyezzük. A krém másik felét a felső lap tetejére kenjük, és egyenletesen elsimítjuk.
A sütemény tetejét megszórjuk az apróra tört grillázzsal. Tálalás előtt érdemes néhány órára a hűtőbe tenni, hogy az ízek jól összeérjenek.

