Receptneked.hu

www.receptneked.hu

facebook.com/receptneked

Kávékrémes diós szelet recept

QR kód - Nézd meg mobilon Nézd meg mobilon

Piskótához

  • 6 db tojás
  • 20 dkg porcukor
  • 25 dkg vagdalt dió
  • 6 evőkanál finomliszt
  • 1 csomag sütőpor

Krémhez

  • 1,5 dl fekete kávé
  • 4,5 dl tej
  • 6 púpozott evőkanál finomliszt
  • 30 dkg porcukor
  • 30 dkg margarin

A tetejére

  • 10 dkg cukor
  • 15 dkg vagdalt dió
  • 2-3 dkg zsír

Elkészítése

Piskóta:

A tojásokat és a porcukrot egy elektromos keverőgéppel kb. 8 perc alatt habosra keverjük. A lisztet és a sütőport összekeverjük, majd óvatosan, egy fakanál segítségével beleforgatjuk a tojásos habba. Ezután hozzáadjuk a durvára vágott diót is, és alaposan, de óvatosan elkeverjük.

Egy 25×39 cm-es tepsit kibélelünk sütőpapírral, és beleöntjük a piskótatésztát, majd egyenletesen elsimítjuk a tetejét. 180 fokra előmelegített sütőben kb. 25-30 percig sütjük, amíg aranyszínű lesz. Tűpróbával ellenőrizzük, hogy megsült-e.

Krém:

A tejet, a kávét, a cukrot és a lisztet csomómentesre keverjük, majd közepes lángon folyamatos keverés mellett felfőzzük, amíg sűrű pépet nem kapunk. A kávés pépet hagyjuk teljesen kihűlni.

A kihűlt péphez hozzáadjuk a margarint, és elektromos keverővel habosra keverjük, hogy könnyű, krémes állagot kapjunk.

Grillázs:

A kristálycukrot egy serpenyőben alacsony hőfokon felolvasztjuk, majd amikor aranyszínűvé válik, hozzáadjuk a durvára vágott diót. Gyorsan összekeverjük, hogy a diót egyenletesen bevonja a karamell. Az egészet egy zsírozott tányérra vagy sütőpapírra öntjük, és hagyjuk teljesen kihűlni. A kihűlt grillázst egy mozsárban vagy konyharuhába csomagolva, sodrófával apróra törjük.

Összeállítás:

A kihűlt piskótát hosszában kettévágjuk. A kávés krém felét az alsó piskótalapra kenjük, majd a másik lapot ráhelyezzük. A krém másik felét a felső lap tetejére kenjük, és egyenletesen elsimítjuk.

A sütemény tetejét megszórjuk az apróra tört grillázzsal. Tálalás előtt érdemes néhány órára a hűtőbe tenni, hogy az ízek jól összeérjenek.

https://receptneked.wps.hu/edes-sutemenyek/kavekremes-dios-szelet/