Elkészítése
Karamellkrém elkészítése
A barna cukrot egy lábasban karamellizáljuk, majd óvatosan, kis adagokban felöntjük a habtejszínnel (vigyázat, fröcsköl!). Simára keverjük, majd teljesen lehűtjük. A vajat kézi mixerrel kikeverjük, és a kihűlt karamellt fokozatosan hozzáadva habosítjuk. Felhasználásig hűtőben tároljuk.
Muffin tészta elkészítése
A sütőt 180 °C-ra előmelegítjük. A muffin sütőformát kivajazzuk vagy papír kapszlikkal kibéleljük.
A tojásokat szétválasztjuk. A fehérjét 2 evőkanál cukorral kemény habbá verjük. A lisztet a sütőporral és az instant kávéval összekeverjük. Egy másik tálban a tojássárgákat a maradék cukorral, a vaníliás cukorral, a vajjal, a narancs reszelt héjával, levével és a habtejszínnel simára keverjük. Hozzáadjuk a lisztes keveréket, végül óvatosan beleforgatjuk a fehérjehabot.
Sütés és díszítés
A muffin formákat 2/3 részig megtöltjük a kávés tésztamasszával, majd 15–20 perc alatt megsütjük. Tűpróbával ellenőrizzük, hogy átsült-e. A muffinokat rácsra téve hűtjük.
A kihűlt sütik tetejét nyomózsákba töltött karamellkrémmel díszítjük. Ízlés szerint szórhatunk rá aszalt áfonyát vagy kevés instant kávét is.
Tipp
A karamellkrémet különlegessé tehetjük egy csipet tengeri sóval, így enyhén sós-karamellás ízt kapunk. A tetejére szórhatunk reszelt narancshéjat vagy csokiforgácsot is, ha ünnepibb hatást szeretnénk.
