Elkészítése
Tészta elkészítése
Az élesztőt kevés cukros, langyos tejben felfuttatjuk. A lisztet elmorzsoljuk a zsírral, majd hozzáadjuk a tojást, a cukrot és a felfuttatott élesztőt. Szükség szerint tejjel lágyabb tésztát dagasztunk. Letakarva, meleg helyen a duplájára kelesztjük.
Töltelék elkészítése
Az almát lereszeljük, a citrom levével és reszelt héjával, a cukorral és a fahéjjal elkeverjük, majd fél órát állni hagyjuk. A levét felfogjuk, és az almát kinyomkodjuk.
A levéből 6 dl-t kimérünk (ha nincs elég, vízzel pótoljuk). Az almát megpároljuk, majd a lében elkevert pudingporral felfőzzük, és langyosra hűtjük. Végül a mazsolát is hozzákeverjük.
Összeállítás és sütés
A tésztát kétfelé osztjuk, majd az egyik felét 27×37 cm-es téglalappá nyújtjuk és a tepsibe simítjuk. Megszórjuk kevés búzadarával, majd eloszlatjuk rajta a langyosra hűlt almás tölteléket.
A másik tésztalappal befedjük, villával megszurkáljuk, és felvert tojással lekenjük. Előmelegített sütőben, 180 °C-on aranybarnára sütjük.
A kész pitét hagyjuk hűlni, majd fahéjas porcukorral megszórva szeleteljük.
Tipp
A töltelékbe a mazsola helyett darált diót vagy mandulát is keverhetünk. Ha különlegessé szeretnénk tenni, a tetejére szeletelt mandulát szórhatunk sütés előtt.

