Nincs megjeleníthető értesítés
A kiválasztott alapanyagokat hozzáadtuk a bevásárlólistához.
A hozzáadás sikertelen.
Nincs kiválasztva hozzávaló.
Értékelés:
1 Csillag2 Csillag3 Csillag4 Csillag5 CsillagLoading...
Megosztás:

A kelt almás pite egy klasszikus, házias sütemény, amelyben a puha kelt tészta és a fűszeres, pudingos almás töltelék találkozik. A citrom és a fahéj friss, illatos ízt ad az almának, a tetejére szórt porcukor pedig egyszerű, mégis mutatós befejezést ad. Remek választás vasárnapi desszertnek vagy vendégváró édességnek.

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
60 perc
Mennyiség:
adag
Mennyibe kerül?
Kicsit drágább
Milumano
Beküldte: 2013.10.04.

Tészta

Töltelék

Elkészítése

Tészta elkészítése

Az élesztőt kevés cukros, langyos tejben felfuttatjuk. A lisztet elmorzsoljuk a zsírral, majd hozzáadjuk a tojást, a cukrot és a felfuttatott élesztőt. Szükség szerint tejjel lágyabb tésztát dagasztunk. Letakarva, meleg helyen a duplájára kelesztjük.

Töltelék elkészítése

Az almát lereszeljük, a citrom levével és reszelt héjával, a cukorral és a fahéjjal elkeverjük, majd fél órát állni hagyjuk. A levét felfogjuk, és az almát kinyomkodjuk.

A levéből 6 dl-t kimérünk (ha nincs elég, vízzel pótoljuk). Az almát megpároljuk, majd a lében elkevert pudingporral felfőzzük, és langyosra hűtjük. Végül a mazsolát is hozzákeverjük.

Összeállítás és sütés

A tésztát kétfelé osztjuk, majd az egyik felét 27×37 cm-es téglalappá nyújtjuk és a tepsibe simítjuk. Megszórjuk kevés búzadarával, majd eloszlatjuk rajta a langyosra hűlt almás tölteléket.

A másik tésztalappal befedjük, villával megszurkáljuk, és felvert tojással lekenjük. Előmelegített sütőben, 180 °C-on aranybarnára sütjük.

A kész pitét hagyjuk hűlni, majd fahéjas porcukorral megszórva szeleteljük.

Tipp

A töltelékbe a mazsola helyett darált diót vagy mandulát is keverhetünk. Ha különlegessé szeretnénk tenni, a tetejére szeletelt mandulát szórhatunk sütés előtt.

Oszd meg velünk, hogy milyen lett!

Alkategóriák:
Alkalom: Vasárnapi receptek Évszak: Egész évben Ár: Kicsit drágább Gyakorlat: Haladóknak Fogás: Desszert
Milumano
Nézd meg a feltöltő többi receptjét is