Receptneked.hu

www.receptneked.hu

facebook.com/receptneked

Kelt almás pite recept

QR kód - Nézd meg mobilon Nézd meg mobilon

Tészta

  • 40 dkg liszt
  • 2,5 dkg élesztő
  • 2 dl tej
  • 3 evőkanál cukor
  • 1 db tojás
  • 15 dkg zsír

Töltelék

  • 1,5 kg alma
  • 2 tasak vaníliaízű pudingpor
  • 4 evőkanál cukor (ízlés szerint)
  • 3 kávéskanál fahéj (ízlés szerint)
  • 1 db citrom
  • 10 dkg mazsola

Elkészítése

Tészta elkészítése

Az élesztőt kevés cukros, langyos tejben felfuttatjuk. A lisztet elmorzsoljuk a zsírral, majd hozzáadjuk a tojást, a cukrot és a felfuttatott élesztőt. Szükség szerint tejjel lágyabb tésztát dagasztunk. Letakarva, meleg helyen a duplájára kelesztjük.

Töltelék elkészítése

Az almát lereszeljük, a citrom levével és reszelt héjával, a cukorral és a fahéjjal elkeverjük, majd fél órát állni hagyjuk. A levét felfogjuk, és az almát kinyomkodjuk.

A levéből 6 dl-t kimérünk (ha nincs elég, vízzel pótoljuk). Az almát megpároljuk, majd a lében elkevert pudingporral felfőzzük, és langyosra hűtjük. Végül a mazsolát is hozzákeverjük.

Összeállítás és sütés

A tésztát kétfelé osztjuk, majd az egyik felét 27×37 cm-es téglalappá nyújtjuk és a tepsibe simítjuk. Megszórjuk kevés búzadarával, majd eloszlatjuk rajta a langyosra hűlt almás tölteléket.

A másik tésztalappal befedjük, villával megszurkáljuk, és felvert tojással lekenjük. Előmelegített sütőben, 180 °C-on aranybarnára sütjük.

A kész pitét hagyjuk hűlni, majd fahéjas porcukorral megszórva szeleteljük.

Tipp

A töltelékbe a mazsola helyett darált diót vagy mandulát is keverhetünk. Ha különlegessé szeretnénk tenni, a tetejére szeletelt mandulát szórhatunk sütés előtt.

https://receptneked.wps.hu/edes-sutemenyek/kelt-almas-pite/