Receptneked.hu

www.receptneked.hu

facebook.com/receptneked

Kelt almásrétes recept

QR kód - Nézd meg mobilon Nézd meg mobilon

Tészta

  • 60 dkg liszt
  • 3 dl tej
  • 1 dl olaj
  • 1 db tojás
  • 2 evőkanál cukor
  • 2 dkg élesztő
  • 1 csipet só

Töltelék

  • 1,5 kg alma
  • fahéj
  • cukor (az alma édességétől függően)

Kenéshez

  • 1 db tojássárgája

Elkészítése

Tészta

A langyos tejbe keverjük a cukrot, majd felfuttatjuk benne az élesztőt. A lisztet átszitáljuk, hozzáadjuk az élesztős tejet, a tojást, a sót és végül az olajat. Alaposan kidolgozzuk a tésztát, majd langyos helyen kb. 30 percig kelesztjük.

Töltelék

Az almákat meghámozzuk, lereszeljük, majd a levét kinyomkodjuk. Fahéjjal és ízlés szerinti cukorral ízesítjük.

Formázás és sütés

A megkelt tésztát három részre osztjuk, és mindegyiket kb. 33×25 cm-es téglalappá nyújtjuk. A hosszabbik oldal közepére halmozzuk az almatölteléket. A széleket 2 cm-enként bevagdossuk, majd felváltva ráhajtogatjuk a csíkokat, hogy befedjék a tölteléket. A tetejét tojássárgájával megkenjük.

Előmelegített sütőben, 175 °C-on kb. 30 percig sütjük, amíg szép aranybarna lesz.

Tipp

Az almát ízesíthetjük kevés reszelt citromhéjjal vagy darált dióval is. Ha édesebb süteményt szeretnénk, a tetejét megszórhatjuk porcukorral tálalás előtt.

https://receptneked.wps.hu/edes-sutemenyek/kelt-almasretes/