Receptneked.hu

www.receptneked.hu

facebook.com/receptneked

Képviselőfánk recept

QR kód - Nézd meg mobilon Nézd meg mobilon

Hozzávalók

  • 2 dl habtejszín
  • 20 dkg liszt
  • 10 dkg zsír (vagy margarin)
  • 5 db tojás
  • 2 dl forró víz
  • 1 csipet só
  • 3 db tojássárgája
  • 1 csomag vaníliaízű pudingpor
  • 1 evőkanál finomliszt
  • 10 dkg cukor
  • 3,5 dl tej
  • porcukor

Elkészítése

A fánk tésztája

A vizet egy csipet sóval felforraljuk, hozzáadjuk a zsírt vagy margarint, és megvárjuk, amíg teljesen elolvad.

Ezután beleszórjuk a lisztet, és folyamatos keveréssel addig dolgozzuk, amíg a massza összeáll és elválik az edény falától.

Levesszük a tűzről, majd még forrón, egyesével hozzáadjuk a tojásokat. Minden tojást külön dolgozunk bele, amíg a tészta sima, krémes és fényes lesz.

Egy kikent, lisztezett tepsibe dió nagyságú halmokat helyezünk, kb. 5 cm távolságra egymástól. A tésztát 1 órát pihentetjük.

180 °C-ra előmelegített sütőben 15–20 percig sütjük, majd a hőt csökkentve még 10 percig ropogósra sütjük.

A megsült fánkok tetejét levágjuk, és eltávolítjuk a belsejéből a hártyás részt.

A főzött krém

A tojássárgákat a pudingporral, a liszttel és a cukorral simára keverjük. Hozzáadjuk a tejet, majd folyamatos keverés mellett sűrű, kemény krémet főzünk.

A forró krémhez óvatosan hozzáforgatjuk a felvert tojásfehérjehabot úgy, hogy a hab ne törjön össze.

Ezzel a krémmel töltjük meg a fánkokat.

Tejszínhab

A habtejszínt kemény habbá verjük, porcukorral ízesítjük. Habzsákból a krém tetejére nyomjuk.

A levágott „kalapokat” visszahelyezzük a fánkok tetejére, majd porcukorral meghintjük.

Tipp

A tészta akkor emelkedik meg szép üregesre, ha a sütés első 10 percében biztosan nem nyitjuk ki a sütőt. A krémet még melegen érdemes a habbal lazítani, így sokkal könnyebb lesz. A képviselőfánk frissen a legjobb, ezért tálalás előtt közvetlenül töltsük meg.

https://receptneked.wps.hu/edes-sutemenyek/kepviselofank-5/