Receptneked.hu

www.receptneked.hu

facebook.com/receptneked

Két ízű kalács recept

QR kód - Nézd meg mobilon Nézd meg mobilon

Tészta

  • 30 dkg finomliszt
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 1 késhegynyi só
  • 2 db tojás
  • 2 dkg élesztő
  • 1 késhegynyi szódabikarbóna
  • 1,5-2 dl tej (lisztminőség függvényében)
  • 1 púpos evőkanál cukor (ízlés szerint lehet több is)
  • 30 dkg finomliszt
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 1 késhegynyi só
  • 2 db tojás
  • 2 dkg élesztő
  • 1 késhegynyi szódabikarbóna
  • 1,5-2 dl tej (lisztminőség függvényében)
  • 1 púpos evőkanál cukor (ízlés szerint lehet több is)

Mákos töltelék

  • 15 dkg darált mák
  • 4 dkg porcukor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • pár evőkanál tej
  • 1 kis marék mazsola
  • 15 dkg darált mák
  • 4 dkg porcukor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • pár evőkanál tej
  • 1 kis marék mazsola

Diós töltelék

  • 15 dkg darált dió
  • 4 dkg porcukor
  • 1 db citrom reszelt héja
  • 3-4 evőkanál tej (az összeállításhoz )
  • mazsola
  • 15 dkg darált dió
  • 4 dkg porcukor
  • 1 db citrom reszelt héja
  • 3-4 evőkanál tej (az összeállításhoz )
  • mazsola

Elkészítése

A tészta hozzávalóit a felfuttatott élesztővel együtt dagasztógép spiráljával vagy kézzel alaposan összedolgozzuk. Letakarva, huzatmentes helyen a duplájára kelesztjük.

Közben elkészítjük a töltelékeket. A mákos töltelékhez a darált mákot porcukorral, vaníliás cukorral, tejjel és mazsolával keverjük össze. A diós töltelékhez a darált diót porcukorral, reszelt citromhéjjal, tejjel és mazsolával vegyítjük.

A megkelt tésztát lisztezett deszkán átgyúrjuk, majd két egyforma méretű téglalappá nyújtjuk. Az egyikre a mákos, a másikra a diós tölteléket egyenletesen rásimítjuk, majd mindkettőt szorosan feltekerjük, mint a bejglit. A két rudat összesodorjuk, és sütőpapírral bélelt, szögletes őzgerincformába tesszük.

A tetejét felvert tojással megkenjük, villával több helyen megszurkáljuk, majd hideg sütőbe helyezzük. A sütő bemelegedésétől számítva kb. 25 perc alatt szép pirosra sütjük. Hagyjuk kicsit hűlni, majd szeletelve kínáljuk.

Tipp

Ha szeretnénk, hogy még ünnepibb legyen, a tetejét megszórhatjuk szeletelt mandulával vagy durvára vágott dióval. A mákos tölteléket egy kevés reszelt almával is feldobhatjuk, ami szaftosabbá és frissebbé teszi a kalácsot.

https://receptneked.wps.hu/edes-sutemenyek/ket-izu-kalacs/