Receptneked.hu

www.receptneked.hu

facebook.com/receptneked

Kígyórétes recept

QR kód - Nézd meg mobilon Nézd meg mobilon

Tészta

  • 50 dkg finomliszt
  • 25 dkg margarin
  • 1 db tojás
  • 1 db tojássárgája
  • 2 evőkanál cukor
  • 2 dkg élesztő
  • 1 csipet só

Almás töltelék

  • alma
  • cukor
  • fahéj
  • kevés citromlé
  • túró
  • porcukor
  • vaníliás cukor
  • tojás

Túrós töltelék

  • 50 dkg túró
  • 2 db tojássárgája
  • 5 dkg vaj
  • 5 evőkanál cukor
  • 1 evőkanál búzadara

Meggyes töltelék

  • 1 üveg magozott meggy
  • 5 evőkanál cukor
  • 1 evőkanál búzadara

Elkészítése

A margarint elmorzsoljuk a lisztben, miközben az élesztőt egy kevés cukros, langyos tejben felfuttatjuk. A margarinos liszthez hozzáadjuk a cukrot és a sót, majd a közepébe öntjük az élesztős tejet és a tojásokat. Az összetevőket alaposan összegyúrjuk, amíg egynemű tésztát kapunk. Bár élesztős tésztáról van szó, kelesztésre nincs szükség, a sütés után finom, porhanyós lesz.

A tésztát négy egyenlő részre osztjuk, és mindegyiket kb. 35×25 cm-es téglalappá nyújtjuk. A hosszabbik oldalak mentén a tésztát a szélektől számítva körülbelül egyharmadáig 2 centiméter széles csíkokra bevagdossuk. A tölteléket a tészta sima részén egyenletesen elosztjuk, majd a két oldalon lévő csíkokat – mintha hajat fonnánk – a töltelék felett áthajtjuk, hogy fonott hatást kapjunk.

A tésztát tojással megkenjük, majd előmelegített sütőben 175 fokon kb. 25 perc alatt aranyszínűre sütjük.

A töltelék hozzávalóit előzőleg külön-külön összekeverjük, majd a tésztákhoz használjuk.

https://receptneked.wps.hu/edes-sutemenyek/kigyoretes/