Elkészítése
Az almát meghámozzuk és lereszeljük, hozzáadjuk ízlés szerint a cukrot és a fahéjat, majd állni hagyjuk. A lisztet, cukrot és sütőport összemorzsoljuk a zsiradékkal, majd amikor morzsalékos állagot kapunk, hozzáadjuk a tojássárgákat és annyi tejfölt, hogy jól gyúrható tésztát kapjunk, mint egy linzer tészta.
A tészta 3/4-ét belenyomkodjuk egy zsírpapírral bélelt tepsibe, és megszórjuk zsemlemorzsával. Eközben az alma levet ereszt, amit kicsavarunk, de a levet nem dobjuk el. Az almát a zsemlemorzsás tésztára helyezzük. Az alma levét felfőzzük és egy kis liszttel puding keménységűre sűrítjük. Nem baj, ha maradnak benne lisztcsomók. Ezt az almás tésztára öntjük.
A kemény habbá vert tojásfehérjét is rásimítjuk, végül a maradék tésztából rácsot készítünk a tetejére, vagy rá is reszelhetjük.
180 °C-ra előmelegített légkeveréses sütőben 30-45 percig sütjük.
Melegen vanília fagylalttal vagy hidegen magában is isteni finom.
Jó étvágyat kívánok!
Sztori:
Ez a recept a nagynéném találmánya, amit tovább fejlesztettem a saját ízlésünkre. Ha almás süteményről van szó, ez az, amit mindig elkészítek. A barátaim és ismerőseim imádják. Egyszer egy szakács azt mondta nekem, hogy ő nem eszik meg akármilyen édességet, de megsúgta: “ez volt a legjobb almás pite, amit valaha evett”. Ezzel biztos a siker!
