Receptneked.hu

www.receptneked.hu

facebook.com/receptneked

Királyi almás pite recept

QR kód - Nézd meg mobilon Nézd meg mobilon

Tészta

  • 50 dkg liszt
  • 20 dkg zsír ( de margarinnal is pont olyan jó)
  • 10 dkg cukor
  • 1 csomag sütőpor
  • 4 tojás sárgája
  • kevés tejföl

Töltelék

  • 1,5 kg alma
  • cukor
  • fahéj
  • 4 tojás fehérje

Elkészítése

Az almát meghámozzuk és lereszeljük, hozzáadjuk ízlés szerint a cukrot és a fahéjat, majd állni hagyjuk. A lisztet, cukrot és sütőport összemorzsoljuk a zsiradékkal, majd amikor morzsalékos állagot kapunk, hozzáadjuk a tojássárgákat és annyi tejfölt, hogy jól gyúrható tésztát kapjunk, mint egy linzer tészta.

A tészta 3/4-ét belenyomkodjuk egy zsírpapírral bélelt tepsibe, és megszórjuk zsemlemorzsával. Eközben az alma levet ereszt, amit kicsavarunk, de a levet nem dobjuk el. Az almát a zsemlemorzsás tésztára helyezzük. Az alma levét felfőzzük és egy kis liszttel puding keménységűre sűrítjük. Nem baj, ha maradnak benne lisztcsomók. Ezt az almás tésztára öntjük.

A kemény habbá vert tojásfehérjét is rásimítjuk, végül a maradék tésztából rácsot készítünk a tetejére, vagy rá is reszelhetjük.

180 °C-ra előmelegített légkeveréses sütőben 30-45 percig sütjük.

Melegen vanília fagylalttal vagy hidegen magában is isteni finom.

Jó étvágyat kívánok!

Sztori:

Ez a recept a nagynéném találmánya, amit tovább fejlesztettem a saját ízlésünkre. Ha almás süteményről van szó, ez az, amit mindig elkészítek. A barátaim és ismerőseim imádják. Egyszer egy szakács azt mondta nekem, hogy ő nem eszik meg akármilyen édességet, de megsúgta: “ez volt a legjobb almás pite, amit valaha evett”. Ezzel biztos a siker!

https://receptneked.wps.hu/edes-sutemenyek/kiralyi-almas-pite/