Elkészítése
Piskóta:
A tojásokat szétválasztjuk. A tojásfehérjét a cukorral kemény habbá verjük, majd egyenként hozzáadjuk a tojássárgájákat, és óvatosan elkeverjük. Ezután a sütőporral elkevert lisztet apránként, kézi mozdulatokkal beleforgatjuk a masszába.
A tésztát sütőpapírral kibélelt, olajjal vékonyan kikent tepsibe öntjük. Előmelegített sütőben 160 fokon sütjük, ügyelve arra, hogy az első 10 percben ne nyissuk ki a sütőt. A piskóta akkor kész, amikor a tepsi falától elválik. A megsült tésztát kivesszük, és hagyjuk teljesen kihűlni. (Ha tiramisut készítünk, érdemes a piskótát előző nap elkészíteni, mert könnyebb vele dolgozni, ha már nem annyira puha.)
Krém:
A tojásokat szétválasztjuk. A tojássárgákat a cukorral és a vaníliás cukorral habosra keverjük, majd hozzáadjuk a mascarponét és a rumaromát. Az egészet alaposan elkeverjük. A tojásfehérjét a cukorral kemény habbá verjük, majd óvatosan a mascarponés krémbe forgatjuk. A kávét ízlés szerint cukrozzuk, és egy kevés tejet adunk hozzá.
Összeállítás:
A piskótát hat egyenlő részre vágjuk, majd ezeket vízszintesen is elfelezzük. Az összeállítást abban a tepsiben végezzük, amelyben a piskóta sült. A kisebb piskótalapokat óvatosan megmártjuk a tejeskávéban, ügyelve arra, hogy ne ázzanak el teljesen. A kávés oldalukkal lefelé egy réteget kirakunk a tepsibe.
Erre a mascarpone krém felét egyenletesen rákenjük, majd alaposan megszórjuk kakaóporral. Újabb réteg kávés piskóta következik, végül a maradék mascarpone krémet simítjuk a tetejére, és ismét megszórjuk kakaóval.
Az összeállított tiramisut legalább 2-3 órára hűtőbe tesszük, de a legjobb, ha egy éjszakát állni hagyjuk. Tejszínhabbal díszítve tálaljuk.


