Receptneked.hu

www.receptneked.hu

facebook.com/receptneked

Körte köntösben, diós-mazsolás töltelékkel recept

QR kód - Nézd meg mobilon Nézd meg mobilon

Elkészítése

Hozzávalók:

  • 2 db nagy körte, vagy 3 kisebb
  • 1 csomag leveles tészta
  • 10 dkg darált dió
  • 2-3 dkg mazsola
  • 1/2 citrom reszelt héja és leve
  • 2 cs vaníliás cukor
  • 3-4 ek méz
  • őrölt fahéj
  • 1 db tojás a tészta lekenéséhez


Elkészítése:

A darált diót keverjük össze a mézzel, a vaníliás cukorral, a citrom reszelt héjával, a mazsolával, és ízlés szerint fahéjjal. A körtéket vágjuk félbe, majd vágjuk ki a magházukat. Ezután alaposan csepegtessük meg a citromlével, hogy nehogy megbarnuljanak.

Az előnyújtott leveles tésztát csavarjuk ki a papírból, majd vágjuk fel négy akkora darabra, hogy befedje majd a félbevágott körtéket. (természetesen annyi darabra vágjuk fel amennyi felezett körténk van!!!!)

Egy tepsit béleljünk ki sütőpapírral.

A félbevágott körték magházának a helyébe kanalazzuk bele a diós-mazsolás töltelék, majd a megtöltött felükkel lefelé, fordítsuk rá a sütőpapírra. (egymástól kicsit távolabb legyenek a körték)

Ezután szórjuk meg vaníliás cukorral, és ízlés szerint fahéjjal, majd takarjuk le a leveles tésztával. Tenyerünkkel kicsit lapogassuk rá a tésztát a körtékre, majd éles késsel (v. derelyevágóval) vágjuk körbe, hogy formásak legyenek. Ezután éles késsel több helyen vágjuk be a tésztát, hogy sütés közben a gőz eltudjon távozni.

Az egész tojást villával kicsit verjük fel, majd kenjük le vele a tészta tetejét. Ezután szórjuk meg a maradék vaníliás cukorral.

Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten süssük 20-25 perc alatt szép aranybarnára. (én légkeverésnél 150 fokon, 20 percig sütöttem)
A sütőből kivéve a tepsin hagyjuk langyosra hűlni.

Tálalás előtt egy spatulát toljunk a körték alá, majd óvatosan, a töltelékkel együtt helyezzük rá a tányérokra. Ízlés szerint porcukorral is megszórhatjuk.

https://receptneked.wps.hu/edes-sutemenyek/korte-kontosben-dios-mazsolas-toltelekkel/