Receptneked.hu

www.receptneked.hu

facebook.com/receptneked

Kozáksapka vagy hólabda recept

QR kód - Nézd meg mobilon Nézd meg mobilon

Tészta:

  • 20 dkg finomliszt
  • 6 tojás
  • 12 dkg porcukor
  • 6 evőkanál tej
  • 2 evőkanál cukrozatlan kakaópor
  • 0,5 csomag sütőpor
  • csipet só

Krém:

  • 2 dl tej
  • 2 evőkanál finomliszt
  • 10 dkg vaj
  • 10 dkg porcukor
  • 0,5 üvegcse rumaroma

Máz:

  • 90 g étcsokoládé
  • 1 kiskanál vaj

Forgatás:

  • 10 dkg kókuszreszelék

Elkészítése

Tészta:

A tojásokat szétválasztjuk. A lisztet összekeverjük a sütőporral, a kakaóporral és egy csipet sóval.

A tojássárgákat a porcukorral habosra keverjük, majd hozzáadjuk a tejet. Ezután beleszitáljuk a lisztes keveréket és végül óvatosan beleforgatjuk a kemény habbá vert tojásfehérjét.

A masszát sütőpapírral bélelt 20*36 cm-es tepsibe simítjuk, majd 180 fokra előmelegített sütőben 20-25 perc alatt készre sütjük (tűpróbát végezzünk). Ha megsült, akkor hagyjuk teljesen kihűlni.

Krém:

A tejet és a lisztet simára keverjük, majd folyamatos keverés mellett sűrűre, puding állagúra főzzük, majd kihűtjük. A szobahőmérsékletű vajat a porcukorral habosra keverjük, majd a kihűlt krémmel és a rumaromával alaposan összedolgozzuk.

Összeállítás:

A kihűlt piskótából 4 cm átmérőjű pogácsaszaggatóval korongokat szúrunk ki, majd vízszintesen félbevágjuk őket. A két lap közé krémet kenünk, majd a teljes süteményt, az oldalát is, bevonjuk a krémmel. Ezután meghempergetjük kókuszreszelékben.

A mázhoz az étcsokoládét vízgőz felett megolvasztjuk a vajjal. A sütik tetejére kiskanállal egyenletesen rákenjük az olvasztott csokoládét. A kész hólabdákat hűtőben tároljuk tálalásig.

A leeső piskótadarabokat ne dobjuk ki: morzsoljuk össze, keverjük össze a maradék krémmel és egy kevés baracklekvárral. Diónyi golyókat formázunk belőle, majd kókuszreszelékben meghempergetjük, így ízletes kókuszgolyót kapunk.

Tipp:

A krémhez a rumaroma helyett használhatunk vaníliát vagy reszelt citromhéjat is, így másmilyen ízt kapunk. A tetejére kerülő csokoládét fele-fele arányban ét- és tejcsokival is elkészíthetjük, hogy lágyabb legyen az összhatás.

https://receptneked.wps.hu/edes-sutemenyek/kozaksapka-vagy-holabda/