Elkészítése
A bodzavirágokról leszedjük a vastagabb kocsányokat, majd egy üvegbe tesszük és felöntjük tejjel. A hűtőben hagyjuk egy éjszakára ázni.
Másnap leszűrjük a bodzás tejet, a virágokat alaposan kinyomkodjuk.
Egy lábasban a rizst annyi vízzel öntjük fel, amennyi éppen ellepi, majd közepes lángon főzni kezdjük. Amikor a víz elfőtt, hozzáadjuk a tej harmadát, a hosszában kettéhasított vaníliarudat és a fél citromot felkarikázva.
Gyakori kevergetés mellett, fokozatosan adagolva a bodzás tejet, puhára főzzük a rizst. Amikor a megfelelő állagot elértük, hozzáadjuk a cukrot, belereszeljük a citromhéjat, majd elkeverjük benne a vajat. Ezután teljesen kihűtjük.
A lekvárhoz egy vastag aljú lábasba szórjuk a 10 dkg cukrot, és közepes lángon, keverés nélkül karamellizáljuk. Amíg a cukor olvad, a fél citromba beleszurkáljuk a szegfűszegeket, a rebarbarát pedig vékony, kb. 3 mm-es szeletekre vágjuk.
A rebarbarát a karamellizált cukorhoz adjuk a citrommal együtt, felöntjük 0,5 dl vízzel, majd rászórjuk a maradék 15 dkg cukrot. Gyakran kevergetve addig főzzük, amíg lekvárszerű állagot kapunk. Hagyjuk kihűlni.
Az epret megmossuk, félbevágjuk. Kisebb tálkák alját eperdarabokkal kibéleljük, rákanalazunk egy adag tejberizst, majd egy réteg rebarbara lekvárt. A tetejére negyedelt epreket halmozunk.
