Receptneked.hu

www.receptneked.hu

facebook.com/receptneked

Kürtőskalács recept

QR kód - Nézd meg mobilon Nézd meg mobilon

Hozzávalók

  • 1 kg finomliszt
  • 3 dkg élesztő
  • 2 db tojássárgája
  • 10 dkg olvasztott vaj
  • 12 dkg cukor
  • 0,5 liter tej
  • 1 db citrom reszelt héja
  • só

Elkészítése

A langyos, cukros tejben felfuttatjuk az élesztőt. Az átszitált lisztet egy dagasztótálba tesszük, hozzáadjuk a tojássárgáját, a sót, a reszelt citromhéjat és a maradék tejet. A margarint vagy vajat kb. 10 perc dagasztás után adjuk hozzá.

A tésztát alaposan kidagasztjuk, majd letakarva meleg helyen kelesztjük, amíg duplájára nő.

A megkelt tésztát enyhén lisztezett felületen kinyújtjuk, majd derelyevágóval hosszú csíkokra vágjuk. A sütőfákat vékonyan bekenjük zsírral, majd spirálisan rátekerjük a tésztacsíkokat, kissé átfedve őket. A tészta felszínét is megkenjük zsírral, majd kristálycukorba hempergetjük.

A kürtőskalácsot izzó parázs fölött, folyamatos forgatás mellett addig sütjük, amíg a cukor karamellizálódik és aranybarnára pirul.

Sütés után pár percig pihentetjük, majd óvatosan lecsúsztatjuk a fáról.

https://receptneked.wps.hu/edes-sutemenyek/kurtoskalacs-3/