A langyos, cukros tejben felfuttatjuk az élesztőt. Az átszitált lisztet egy dagasztótálba tesszük, hozzáadjuk a tojássárgáját, a sót, a reszelt citromhéjat és a maradék tejet. A margarint vagy vajat kb. 10 perc dagasztás után adjuk hozzá.
A tésztát alaposan kidagasztjuk, majd letakarva meleg helyen kelesztjük, amíg duplájára nő.
A megkelt tésztát enyhén lisztezett felületen kinyújtjuk, majd derelyevágóval hosszú csíkokra vágjuk. A sütőfákat vékonyan bekenjük zsírral, majd spirálisan rátekerjük a tésztacsíkokat, kissé átfedve őket. A tészta felszínét is megkenjük zsírral, majd kristálycukorba hempergetjük.
A kürtőskalácsot izzó parázs fölött, folyamatos forgatás mellett addig sütjük, amíg a cukor karamellizálódik és aranybarnára pirul.
Sütés után pár percig pihentetjük, majd óvatosan lecsúsztatjuk a fáról.