Receptneked.hu

www.receptneked.hu

facebook.com/receptneked

Legyezőtorta recept

QR kód - Nézd meg mobilon Nézd meg mobilon

Tésztához

  • 12 tojás
  • 12 evőkanál barna cukor
  • 12 evőkanál finomliszt
  • 2 evőkanál cukrozatlan kakaópor
  • 4 kávéskanál joghurt
  • 4 csipet szódabikarbóna

Krémhez

  • 25 dkg mascarpone
  • 30 dkg vaj
  • 2 evőkanál szűrt céklalé
  • citromlé
  • 3 evőkanál porcukor (lehet több is)
  • 3 evőkanál cukrozatlan kakaópor

Bevonáshoz

  • 1,5 dl habtejszín
  • 80 g jó minőségű étcsokoládé minimum 60 %-os kakaótartalmú
  • 1 evőkanál méz

Elkészítése

3 tojást szétválasztunk. A sárgákat habosra keverjük 3 ek cukorral, 2 ek kakaóporral és 1 kk joghurttal.

A fehérjéket egy csipet szódabikarbónával és pici sóval kemény habbá verjük, majd hozzáadjuk a tojássárgához.

A masszát egy 20 cm-es tortaformába simítjuk és 180 fokon kb 20-25 perc alatt megsütjük. Rácson kihűtjük, majd a kihűlt lapot ketté vágjuk lapjában.

A következő piskóta elkészítése jön: 3 tojást szétválasztunk. A sárgákat habosra keverjük 3 ek cukorral és 1 kk joghurttal.

A fehérjéket egy csipet szódabikarbónával és pici sóval kemény habbá verjük, majd hozzáadjuk a tojássárgához.

A masszát kb 25*35 cm-es, sütőpapírral bélelt tepsibe simítjuk és 180 fokon kb 20-25 perc alatt megsütjük. Még melegen nedves konyharuhába feltekerjük és így hagyjuk kihűlni.

A kihűlt piskótáról lehúzzuk a sütőpapírt és a hosszabbik oldala mentén a piskótát 3 egyforma csíkra szeljük.

Ezzel a módszerrel sütünk még két darab 3 tojásos piskótát és kihűtve azokat is 3-3 csíkra vágjuk, így összesen lesz 9 darab piskóta csíkunk.

A krémhez a mascarponét, vajat habosra keverjük a cukorral. A krém 3/4 részéhez kakaóport dolgzunk, 1/4 részéhez céklalevet pár csepp citromlevet keverünk. Ebből 2 evőkanálnyit kiveszünk és félretesszük a díszítéshez.

Az egyik kerek tortalapot egy lapos, nagy tányérra tesszük és megkenjük a céklás rész felével.

A piskótaszalagokat a kakaós krémmel kenjük meg. Az elsőt feltekerjük és a korong közepére tesszük, majd hozzáillesztjük a másodikat és rátekerjük, majd így járunk el a többivel is. Addig folytatjuk, amíg a tésztacsiga kitölti a korongot.

Megkenjük a maradék céklás krémmel a piskótacsiga tetejét és rátesszük a tortalap másik felét.

Felforraljuk a tejszínt és állandó kevergetés mellett felolvasztjuk benne a kis darabokra tördelt csokoládét. A tűzről levéve hozzáadjuk a mézet és elkeverjük, majd még langyosan ráöntjük a tortára. A maradék céklás krémmel tetszőlegesen díszítjük.

Hüvösre helyre tesszük és másnap szeleteljük.

https://receptneked.wps.hu/edes-sutemenyek/legyezotorta/