Elkészítése
Hozzávalók:
- 1 tasak vaníliás cukor
- 600 g liszt
- 250 g fagyos vaj/margarin
- 100 g porcukor
- 1 csipet só
- 1 tojás
- 1 tojássárgája
- 3 evőkanál tejföl
- Házi baracklekvár
- 15 dkg darált dió
Elkészítése:
A lisztet egy tálba öntjük és a margarint apró kockákra vágva a rászórjuk és belemorzsoljuk. Utána hozzáadjuk a porcukrot, vaníliás cukrot, sót valamint az 1 tojást és a tejfölt. Összegyúrjuk és cipót formázunk belőle. Fóliával vagy konyharuhával letakarva pihentetjük fél órát. Eközben melegítsük elő a sütőt 180 fokra.
Ezután leveszünk belőle kicsit kevesebb mint a felét. Ezt mindenki maga látja, hogy mekkora tepsije és ahhoz mérten. A nagyobbik darabot lisztezett deszkán kinyújtjuk és zsírozott vagy olajozott, lisztezett tepsibe tesszük. Megkenjük lekvárral, megszórjuk dióval.
A maradék tésztából megcsináljuk a rudakat és rács formában a lekvárra fektetjük őket.
Megsütjük, megszórjuk porcukorral. Ha kicsit kihűlt szeleteljük.
[box style=”info”]Aki a diót nem szereti ki is hagyhatja belőle vagy nagyon finom még durvára darált mandulával és mogyoróval is.[/box]


